Kvarner newsletter / broj 40

Plaža Lubenice, otok Cres
Među najljepšim plažama svijeta

Zaboravite egzotične Sejšele i Bahame: najljepše plaže svijeta, prema mišljenju njemačkih turista, kriju se na skrovitim mjestima. Zato se među 40 najljepših nalazi i plaža smještena podno slikovitih creskih Lubenica, gdje se ljeti kupaju samo najspretniji i najuporniji.

Skrovita i prilično nedostupna plaža podno creskog dragulja – mjesta Lubenice, proglašena je nedavno jednom od najljepših plaža na svijetu. Tom su je titulom okrunili turisti s najvažnijeg svjetskog emitivnog tržišta, njemačkog, a popis 40 najljepših plaža objavljen je u njihovom poznatom dnevnom listu “Bild”.

Kriteriji na temelju kojih je sastavljen popis bili su popularnost plaža i destinacija, ali i prirodne ljepote te čistoća mora. Odabirom je obuhvaćeno bezbroj plaža, od plaža na Sardiniji do onih na Novom Zelandu. Creske Lubenice nalaze se u prvom dijelu popisa – na 15. mjestu, a odmah iza nje smjestila se još jedna famozna hrvatska plaža – Zlatni rat u Bolu na Braču.

Dok se o potonjoj mnogo pisalo u svjetskih medijima, lubenička je plaža dosad uspijevala ostati “anonimna”, možda zato što je prilično nedostupna. No, to je ujedno i njen najveći adut.

Naime, da bi se do nje uopće došlo, turisti se moraju spustiti uskim putićem s vrha litice, za što i najspretnijima treba oko pola sata. Lubenice se nalaze na 382 metra nadmorske visine i iz njih se pruža prekrasan pogled na cijeli Kvarner. Spuštanje na plažu možda se ne čini toliko teškim, no pravi je podvig nakon cjelodnevnog kupanja vratiti se u mjesto. Oni koji se pak ne žele probijati strminama, do plaže mogu doći i barkom te se usidriti i uživati u kristalno čistom moru u uvali okruženoj mediteranskim raslinjem.