Kvarner newsletter / broj 40

Uživajte u prirodi
Dođite na prvi Grobnički trekking

U subotu 14. svibnja na području Grobnišćine i Grobničkih Alpa održat će se 1. Grobnički trekking, utrka u prirodi i s prirodom. Svi zainteresirani su dobrodošli, a jedno je sigurno – svi će biti nagrađeni veličanstvenim provodom.

Proljeće je najljepše godišnje doba za uživanje u prirodi. Dođete li na Kvarner, svakako krenite put Gorskog kotara jer će vas već po izlasku iz Rijeke očarati njegovo zelenilo. Želite li pritom doživjeti i navalu adrenalina, tada svakako pođite put Grobnišćine gdje će se 14. svibnja održati prvi Grobnički trekking. Start i cilj su u mjestu Podkilavac, općina Donje Jelenje (14 kilometara udaljeno od Rijeke), a utrka vodi kroz prelijepe predjele Grobničkih Alpa i rukavca rijeke Rječine.

Grobničke Alpe već su odavna mamac za istinske zaljubljenike u prirodu, a blizina grada Rijeke čini ih idealnom destinacijom kako za domaće, tako i za inozemne goste. Mnogi su već istraživali predjele Grobničkih Alpa i mnogi se svake godine iznova vraćaju. No, sada će prvi put imati priliku staze i vrhove proći zajedno s brojnim sudionicima uzbudljive utrke. Kraj je to koji obiluje mnogim uzbrdicama i vrhovima višim od 1000 metara. Vrh Obruč nalazi se na 1377 m, Fratar na 1353 m, a niz je i drugih – Suhi vrh, Osoje, Dnić, Vidalj, Ćunina glava. Prostor obiluje brojnim prirodnim ljepotama, od kojih su neke i prilično nedostupne. No, baš su zbog toga i posebno atraktivne. Jedna od njih je divlja, teško prohodna šumovita udolina prikladnog imena Pakleno. Smještena je između spomenutih vrhova i njihovih stjenovitih obronaka koji, gledajući odozdo, daju zapanjujuću sliku.

Tim će se predjelima trčati i utrka, a kako bi svi sudionici imali prilike istrčati rutu do kraja, organizatori najavljuju tri kategorije. Prva i najteža je nazvana Ultra kategorija. Duga je 38 do 45 kilometara i natjecatelje će fizički prilično zamoriti. Sportska kategorija znatno je lakša od prethodne – duga je od 18 do 25 kilometara, a objedinjuje dio staze iz kategorije Ultra te treće i najlakše – Planinarske kategorije. Potonja će sigurno biti najposjećenija, barem sudionicima slabije kondicije. Ta je staza duga oko 12 kilometara, a sudionici će, osim u trčanju, moći uživati u ležernijim aktivnostima – branju šparoga po markiranim planinarskim putovima koji vode do planinarskog doma Hahlić. Tu će se moći okrijepiti poznatim grobničkim specijalitetima – palentom kompiricom i grobničkim sirom.