Kvarner newsletter / broj 40

KreKo 2011.
Eko tjedan u Omišlju i Njivicama

Od 28. travnja do 7. svibnja na otoku Krku, točnije u mjestima Omišalj i Njivice, održavaju se brojni programi na ekološke teme sa svrhom promicanja zdrave društvene okoline u interakciji industrije, turizma, prirode i zaštite životne sredine.

Iako sedam dana nije ni približno dovoljno za podizanje ekološke svijesti cijele jedne destinacije, turistički djelatnici poznatih krčkih odredišta Omišlja i Njivica svojim posjetiteljima, od 28. travnja do 7. svibnja, nude malu ekološku atrakciju. Riječ je o “zelenoj” manifestaciji pod nazivom KreKo 2011. koja se istovremeno održava u obje destinacije. Brojni programi promiču zdravu društvenu okolinu u interakciji industrije, turizma i prirode te svijesti o važnosti zaštite životne sredine. KreKo pritom objedinjuje neke od redovitih aktivnosti koje provode ustanove i udruge u povodu Dana planeta Zemlje (22. travnja), ali i nudi niz novih događanja.

U Njivicama se od 28. travnja do 1. svibnja, a u Omišlju od 5. do 8. svibnja održava sajam cvijeća, zdrave hrane i ekoloških proizvoda. Za djecu se organiziraju radionice i predstave – eko radionica o bioraznolikosti oko jezera kraj Njivica, zatim radionica s konjima za terapijsko jahanje te ekološka predstava “Priča o galebu i mačku”.

Središnja aktivnost najzelenijeg krčkog tjedna je trodnevni seminar o zaštiti okoliša i održivom razvoju od 5. do 7. svibnja u Hotel Adriatic u Omišlju. Seminar će okupiti brojne stručnjake s područja zaštite okoliša i održivog razvoja. Razne su teme njihovih predavanja, s primjerima dobre prakse i informativnih rješenja.

Spomenuto prate brojne tradicionalne ekološke aktivnosti u prirodi, poput ronilačke akcije čišćenja podmorja te organiziranog čišćenja priobalnog okoliša.

Posljednjeg dana KreKo tjedna, 7. svibnja, na omišaljskoj će se rivi održati velika i vesela fešta.