Kvarner newsletter / broj 40

TZ grada Kastva
Festival gitare kao uvod u bogato Kastafsko kulturno leto

Međunarodni Festival gitare, jedno od najvećih gitarističkih događanja u ovom dijelu Hrvatske, u Kastav će od 8. do 11. svibnja privući brojne poklonike te vrste glazbenog izričaja. Kao i godinama ranije, upravo će ta manifestacija obilježiti početak bogatog Kastafskog kulturnog leta, koje će trajati sve do kraja kolovoza.

Poznata kvarnerska manifestacija Kastafsko kulturno leto, koja se održava u proljetnim i ljetnim mjesecima, i ove će godine gradić Kastav pretvoriti u pravi multikulturni centar regije. Kulturno ljeto opet će otvoriti međunarodni Festival gitare koji će se na nekoliko lokacija u gradu – u crkvi sv. Jelene Križarice i kastavskom Društvenom domu, odvijati od 8. do 11. svibnja.

Festival će otvoriti mađarska gitaristica Zsofia Boros koja će u pratnji austrijsko-poljskog kvarteta Morphing odsvirati skladbe pod nazivom “Buenos dias señor Astor. U utorak 10. svibnja posjetitelji će moći uživati u koncertu “High spirits” u izvedbi Zagrebačkog gitarističkog trija (Darko Petrinjak, István Römer, Goran Listeš), a festival će 11. svibnja svečano zatvoriti poznati austrijski gitarist Dominic Miller koncertom pod nazivom “The November Tour”.

Grad Kastav se oduvijek s pravom ponosio svojom kulturnom baštinom, a kulturne su manifestacije i danas najprepoznatljivije obilježje grada. Tijekom minulih stoljeća taj je gradić sačuvao znatan dio svojih kulturno-povijesnih spomenika i tradicije, današnjih atrakcija, a svaka je nova generacija Kastavaca tom mozaiku dodavala i poneki novi kamenčić. Zato se Kastav može pohvaliti vrlo razvijenom glazbenom tradicijom, a na zasadima kastavskoga kulturnoga amaterizma nikle su tijekom proteklih desetljeća i spomenute manifestacije, koje se danas ubrajaju među najbolje ljetne manifestacije u toj regiji. Počeci međunarodnoga festivala kulture Kastafsko kulturno leto sežu u 1992. godinu, a Festival gitare se s iznimnim uspjehom održava od 1997. godine.