Kvarner newsletter / broj 41

Za spretne i izdržljive
7. međunarodna Risnjak Mountain Trek

Međunarodna trekking utrka Risnjak Mountain Trek, koja tradicionalno okuplja na stotine zaljubljenika u pustolovinu, sport i prirodu, ove će se godine održati 11. lipnja na trasi koja će sve do početka utrke ostati tajna.

Nacionalni park Risnjak i ove će godine, 11. lipnja, privući stotine sportaša i pustolova na utrku Risnjak Mountain Trek, sedmu po redu. Utrka će se kao i ranijih godina odvijati u dvije težinske kategorije, a najbrži u kategoriji osvojit će bodove za utrku trail running oko Mont Blanca (Ultra Trail du Mont Blanc). Utrka Risnjak Mountain Trek vozi se od 2005. godine, a u posljednje dvije ušla je i na listu svjetskih kvalifikacijskih utrka za spomenuto natjecanje u Francuskoj. Tom je međunarodnom titulom dodatno dobila na važnosti, pa u utrci svake godine sudjeluje sve veći broj trekera iz cijele Europe.

Risnjak Mountain Trek (RMT) je utrka u kojoj je cilj u što kraćem vremenu savladati zadanu stazu. Trči se (ili hoda) u dvije kategorije. Ultra je jača kategorija, staza je duga oko 50, za razliku od Planinske s 27 kilometara. Obje vode duž Nacionalnog parka Risnjak, no staze nisu označene i ne zna se unaprijed točna ruta pa trekeri moraju imati kartu, kompas i svu potrebnu dodatnu opremu.

Organizatori utrke Ad Natura – outdoor adventures najavljuju, međutim, da će rute biti objavljene na njihovim službenim web stranicama dva dana prije starta, no istodobno naglašavaju kako orijentacijski neće biti posebno zahtjevne. Trekeri će se lako snaći, a pritom i uživati u skrovitim ljepotama atraktivnog Nacionalnog parka Risnjak.

Utrka ima i nagradni fond, a u obje navedene kategorije muškarci i žene se zasebno boduju.