Kvarner newsletter / broj 41

Za prste polizati
5. Festival palente i sira na Grobniku

Glasoviti grobnički sir i palenta kompirica, tradicionalni specijaliteti grobničkog kraja, petu godinu zaredom bit će glavne zvijezde Festivala palente i sira, koji će 24. i 25. lipnja na Grobnišćinu privući brojne gurmane i ostale željne uživanja u tradiciji, autohtonim okusima i zabavi.

Jesu li pola tone ukusne palente kompirice i obilje ukusnog grobničkog sira dovoljno primamljiva pozivnica? Ako jesu, onda nipošto ne propustite 5. Festival palente i sira koji će se u Čavlima, u neposrednoj blizini grada Rijeke, održati 24. i 25. lipnja. Festival je posvećen autohtonim poslasticama izniklih iz tradicije starih Grobničana, a danas se njeguju kao vrhunski gastronomski užitak.

Tijekom dva dana posjetitelji će uživati u spomenutim, ali i brojnim drugim specijalitetima. Središnji i najatraktivniji događaj festivala i ove će godine biti kuhanje palente u velikoj pinjati (loncu). Prvi će se dan, doduše, kuhati “mala” palenta, namijenjena djeci, no zato će se drugi dan količina ukusne palente kompirice (palente s krumpirom) mnogostruko povećati. Za tu će se priliku iza Doma kulture u Čavlima postaviti lonac od 700 litara u kojemu će dvadesetak kuhara miješati 500 kg tešku palentu, a za njezino istresanje na taruj (drveni tanjur) promjera 3 m koristit će čak dizalicu. Da bi doživljaj bio još upečatljiviji, a sudionici zadovoljniji, uz palentu će se posluživati grobnički sir, slane ribe, polivača s lukom te brojni drugi specijaliteti. Zabave neće nedostajati, a za nju će se brinuti lokalni glazbenici koji će zagrijavati atmosferu sve do ranih jutarnjih sati.

Festival se održava u organizaciji Turističke zajednice Čavle i Turističke zajednice Jelenje, a kuharima će se i ove godine pridružiti brojni lokalni izrađivači suvenira i autohtonih proizvoda.