Kvarner newsletter / broj 41

CNN-ova laskava titula
Otok Rab – raj za nudiste

Nudisti ste i još niste odlučili kamo ćete ovog ljeta na odmor – CNN je odlučio za vas! Pođite u kolijevku modernog nudizma i istinski raj za nudiste – na poznati kvarnerski otok Rab.

U odabiru najboljih svjetskih destinacija posebnih interesa, uvaženi američki medij CNN ponovo se osvrnuo na Hrvatsku. Ovaj put riječ je o laskavoj tituli dodijeljenoj otoku Rabu, koji je prozvan istinskim rajem za – nudiste. Ponosni na svoju tradiciju, Rabljani nisu ostali iznenađeni, jer je na tome otoku još prije Drugog svjetskog rata, kada se nigdje drugdje u svijetu o tome nije pričalo, zasijano sjeme modernog nudizma. A upravo je zbog te tradicije, ali i suvremenog imidža te lijepih plaža Rab prozvan najboljom svjetskom destinacijom za nudiste.

Sve se to navodi i u velikom CNN-ovom tekstu, uz objašnjenje da je ovaj nudistički raj na zemlji otkrio, a potom i propagirao engleski kralj Edward VIII. On je s budućom suprugom Wallis Simpson 1936. godine dobio dozvolu rapskih vlasti za kupanje bez odjeće na području Kandalore i od tada se na Rabu njeguje tradicija nudizma. Iako se CNN-ova laskava titula odnosi na cijeli Rab, u tekstu se posebno ističe mjesto Lopar na sjevernom dijelu otoka s tri atraktivne pješčane plaže namijenjene isključivo nudistima. To su plaže Sahara, Stolac i Ciganka, idealna mjesta zaštićena od pogleda za kupanje i uživanje u kristalno plavom moru i na toplom pijesku.

Nakon kupanja CNN preporučuje obilazak staroga grada Raba.