Kvarner newsletter / broj 41

Liburnia Jazz Festival
Opatija opet živi jazz

Početak srpnja u Opatiji tradicionalno je rezerviran za Liburnia Jazz Festival, trodnevnu manifestaciju koja će grad od 1. do 3. srpnja pretvoriti u veliku glazbenu kulisu – svirat će se na brodovima, ulicama, pozornicama, a najavljene će zvijezde sigurno privući ljubitelje jazza iz cijele Europe…

Opatija će od 1. do 3. srpnja ponovo živjeti jazz. Gradske pozornice, koncertne dvorane i jazz brod koji će ploviti cijelom opatijskom rivijerom pronosit će jazz u svom najprivlačnijem izdanju.

Program je biran pomno kako bi bile zastupljene sve nijanse jazza – od klasičnog do modernog te kombinacije više glazbenih pravaca. Cilj je, naravno, zadovoljiti najzahtjevniju publiku, ali i “preobratiti” jazzu nesklone slušatelje. S tim na umu organizatori i ove godine u Opatiju dovode brojne ugledne zvijezde jazz svijeta kojima se kao i prijašnjih ljeta pridružuju i oni bez kojih ovaj festival što broji već 11 godina ne bi bio isti – brojne domaće bendove i glazbenike.

Festival otvara 1. srpnja, u petak, kanadska atrakcija Souljazz Orchestra, jedan od najznačajnijih kanadskih bendova. Oslanjajući se na grubi, sirovi groove šezdesetih i sedamdesetih, bez napora u svojoj glazbi spajaju soul, jazz, afro i latin ritmove.

U subotu, 2. srpnja, na Ljetnoj pozornici nastupa najveća zvijezda ovogodišnjeg Liburnia Jazz Festivala, mlada japanska pijanistica i skladateljica Hiromi Uehara, koja je očarala svjetsku jazz publiku. Hiromi je dobitnica niza nagrada za pijanisticu godine, najbolji jazz nastup, najbolji jazz album... a ove godine osvaja i Grammy za projekt u suradnji sa Stanleyjem Clarkom. Hiromi – The Trio Project, u kojemu sudjeluju i legendarni Anthony Jackson i Steve Smith, zasigurno su garancija jazz doživljaja koji se ne zaboravlja. Opatijska publika ovom će prilikom čuti njen najnoviji album “Voice” netom nakon njegova izlaska na američkom tržištu.

Nedjelja, 3. srpnja, rezervirana je za veliki koncert Tribute to BP. Za razliku od niza koncerata koji se ove godine posvećuju hrvatskom jazz guruu Bošku Petroviću, ali se na njima ne svira njegova glazba, ovo je koncert u cijelosti posvećen Boškovim autorskim skladbama. Za neke od njih posebno su pisani novi aranžmani te će biti premijerno izvedeni upravo na Liburnia Jazz Festivalu. Na koncertu sudjeluju Big Band HRT-a i hrvatski umjetnici koji su dugo godina s Boškom dijelili pozornicu ili su stasali pod njegovim mentorstvom: Neven Frangeš, Mario Mavrin, Primož Grašič, Elvis Stanić, Vid Jamnik...

Festival ove godine nudi ukupno 17 koncerata u izvedbi brojnih domaćih i inozemnih glazbenika. Publika će uživati u jazz majstorijama Denis Razz Quarteta, Spart Jazz Groupa, Mystic Rose Ensemblea, Big banda Samobor, ali i u bendovima koji su odabrani na međunarodnom natječaju: E. K. Avenue, The Illusions, Oridano Gipsy Jazz Bandu (pobjednici drugog kruga), duetu Alba & Leo, Dixieland Bandu Čakovec, Mangrooveu, Punk Dati, Sweet & Notorious Triju i Tvrdokornim mrljama. Tko će od njih osvojiti naslov pobjedničkog banda 11. Liburnia Jazza, saznat ćemo zadnjeg dana festivala.