Kvarner newsletter / broj 41

Ljeto na ljetnoj 2011.
Red mjuzikla, red noćnog neba

Lani je privlačio krilaticom Ljeto pod zvijezdama, a ove Ljeto na ljetnoj (opatijskoj pozornici), no bez obzira na naziv ovaj će program Opatiju od 4. lipnja do 3. kolovoza pretvoriti u pravi mali Broadway pod vedrim noćnim nebom. Dođite i uživajte u jedinstvenoj atmosferi i više nego dobrim mjuziklima.

Pod vedrim zvjezdanim nebom na atraktivnoj ljetnoj pozornici ljeto će i ove godine u Opatiji biti zaista uzbudljivo. Program koji organizira tvrtka Festival Opatija pod nazivom Ljeto na ljetnoj 2011. trajat će od 4. lipnja do 3. kolovoza. Bit će tu red mjuzikla, red koncerata ozbiljne glazbe, red zabave pod vedrim nebom.

Svečano otvorenje 4. lipnja upriličit će članovi najpoznatijeg hrvatskog orkestra – Zagrebačke filharmonije, koja ove godine slavi 140. obljetnicu postojanja. Na opatijskom će se koncertu predstaviti izvedbom remek-djela velikog Gustava Mahlera, 2. simfonijom u C-molu “Uskrsnuće”. Četiri dana nakon otvaranja, 8. lipnja, na pozornici će biti prikazan mjuzikl namijenjen djeci “Novi život”. Mjuzikl čine slike djetinjstva i dječje igre u malom primorskom mjestu nekad i danas, a izvest će ga ansambl od dvadeset i četiri pjevača-glumca-plesača osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz Rijeke i okolice izabranih na audicijama te isto toliko plesača Plesne udruge Ri dance.

Uslijedit će opera “Nabucco”, 24. lipnja, a naslovna uloga pripala je istinskoj zvijezdi svjetskoga glasa, baritonu Juriju Nečajevu, koji je najveći dio opernih rola ostvario u Boljšom teatru, pariškoj Operi, milanskoj Scali i Metropolitan operi.
Samo dan kasnije, 29. lipnja, publika će uživati u proslavljenom mjuziklu “Footloose” (u domaćoj izvedbi) nastalom prema filmskom hitu iz osamdesetih. Film je lansirao karijere Kevina Bacona, Sarah Jessice Parker i Jona Lithgowa, a mjuzikl je bio fenomen na newyorškom Broadwayu i londonskom West Endu. Nakon ove neporecive poslastice, uslijedit će još jedan veliki hit (žene pozor) – “Skidajte se do kraja!”, u izvedbi zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija. Priču o šestorici nezaposlenih radnika čeličane iz Sheffielda vjerojatno znate svi, pa stoga dođite i uživajte u hrvatskoj inačici toga neprikosnovenog spektakla.

Ništa manje zabavno neće biti ni 14. srpnja za vrijeme mjuzikla “Maratonci trče počasni krug”. Naslov je poznat – prema proslavljenom srpskom filmu, a izvest će ga glumci beogradskog Pozorišta na Terazijama. Nakon toga velikog balkanskog hita uslijedit će još jedan mjuzikl megahit – “Priča sa zapadne strane” u izvedbi češkog ansambla Gradskog kazališta Brno.

Slijede Ruski kozaci, jedan od vodećih profesionalnih ruskih ansambala, sastavljen od pedesetak iskusnih plesača, glazbenika i pjevača svjetske klase, koji će publici prikazati sve akrobatske vještine kozačkog plesa.

Program će 3. kolovoza svečano zatvoriti glazbeni duo iz snova, makedonski gitarist Vlatko Stefanovski i srpski violinist Stefan Milenković, koji će udružiti snage i virtuoznost u glazbenom spektaklu nazvanom “Magija žica”.