Kvarner newsletter / broj 41

Plodovi gorja Gorskog kotara
Uživajte u prirodi i njenim najukusnijim proizvodima

Najoriginalnija i najzelenija manifestacija Gorskog kotara Plodovi gorja u lipnju i srpnju oduševit će sve koji kroz zabavu i druženje žele uživati u prirodi, učiti o njoj i pritom kušati najukusnije plodove ovog dijela godine. Na redu su bazga, jagode, borovnice i lavanda…

Plodovi gorja Gorskog kotara originalna je paleta turističkih događanja i doživljaja. To atraktivno zbivanje koje traje od travnja do studenoga nudi turizam nove kvalitete – spoznaju života u skladu s prirodom te upoznavanje s prirodnom i kulturnom baštinom. Odvija se pojedinim vikendima na različitim lokacijama diljem cijeloga Gorskog kotara. Temelj ponude ovih programa je izlet u prirodu, branje i kušanje njenih plodova, predavanje o njihovoj ljekovitosti, nutritivnim vrijednostima, mogućnostima pripreme...

Idealna je to kombinacija rekreativno-edukativnog turizma s naglaskom na specifičnu domaću gastronomsku ponudu i kušanje delicija od šumskih plodova ovoga kraja, a vezano uz zrenje pojedinih vrsta plodova ili cvatnju ljekovitog bilja.

Svaki od plodova pruža i priliku za kušanje s njima spravljenih specijaliteta te obilazak sajmova suvenira i domaćih proizvoda koji se organiziraju na mjestima održavanja programa. Program će turiste 18. lipnja prvo povesti u Fužine na Dane jagoda, a 25. lipnja u Ravnu Goru na Dane bazge, a nastaviti će se u srpnju, pa će se primjerice 9. srpnja u Ravnoj Gori organizirati Dani borovnica, a 16. srpnja u Fužinama i Liču Dani lavande.

Program je uvijek sličan, a razlike čine specifičnosti krajolika u kojemu se organizira, uz šetnje, istraživanja i odmaranja na raznim lokacijama – po brdima, šumama, vidikovcima... Dakle, nude se upoznavanje prirode, tradicionalne poljoprivrede, proizvodnje i bogatog kulturnog naslijeđa, a sve kroz zabavu i učenje u zelenilu.