Kvarner newsletter / broj 41

Festival Kvarner
Program za lipanj

Zahvaljujući nastavku programa Festivala Kvarner, Opatija će i u lipnju mamiti zaljubljenike u ozbiljnu glazbu. Nakon svečanog otvorenja u travnju s izvedbom Mozartove Male noćne muzike i Dvořákove Serenade lipanjski koncerti nastavit će se u istom tonu.

Najljepša dvorana u Opatiji, Kristalna dvorana Hotela Kvarner, i ovoga će lipnja biti mjesto okupljanja ljubitelja ozbiljne glazbe. Prema najavljenom programu Festivala Kvarner, i nadalje se predstavljaju najpopularnija djela najvećih europskih skladatelja u izvedbi respektabilnih mladih europskih glazbenika.

U petak, 3. lipnja, na prvom od ukupno tri lipanjska koncerta, publika će uživati u taktovima velikih djela Mozarta, Liszta i Schumanna u izvedbi jedne od najdarovitijih glazbenica hrvatske mlađe generacije, pijanistice Martine Filjak. Repertoar otvara Mozartovom Sonatom za klavir br. 13, nastavlja Lisztovom Baladom br. 2 u h-molu i završava uzbudljivim djelom Roberta Schumanna – Faschingsschwank aus Wien op. 26.

Drugi koncert održat će se 21. lipnja, a koncertna kulisa bit će lovranska Villa Astra. Koncert će izvesti mladi europski glazbenici – violinistica Vanessa Szigeti i Guillaume Vincent na klaviru. Publici će predstaviti tri djela: Sonatu br.1 u D-duru op. 12 Ludwiga van Beethovena, Sonatu br. 1 u g-duru op. 78 Johannesa Brahmsa te Debussyjevu Sonatu u g-molu.

Posljednji lipanjski koncert održat će se 25. lipnja, a njega će izvesti popularni sveeuropski Orkestar PurPur. Riječ je o ugovorenoj suradnji Festivala Kvarner, Opatije i europskog Projekta PurPur – European sound interchange. Tom će prilikom europski glazbenici izvesti četiri kompozicije – Haydnovu Simfoniju br. 6 Le matin i Uvertiru Armida, zatim Beethovenovu Simfoniju br. 1 u C-duru op. 21 te Allegro Appassionato op 43. Camillea Saint Saensa.

Festival se nastavlja krajem ljeta koncertom 6. rujna.