Kvarner newsletter / broj 41

Viškovo
Šterne – izvor života

Atraktivne manifestacije odvijat će se 4. lipnja uz brojne šterne (javne bunare) općine Viškovo nedaleko od Rijeke. Šterne će taj jedan dan ponovo “živjeti” kao nekada.

Sa željom da se brojnim šternama po cijeloj općini Viškovo barem na jedan dan vrati stari sjaj, 4. lipnja uz njih će se odigrati zabavna kulturno-edukativna manifestacija “Šterne – izvor života”. Bit će to večer puna iznenađenja, dobrog raspoloženja, smijeha, glazbe i poezije. Nastupit će poznati riječki zabavljači Mario Lipovšek Battifiaca i Robert Grubišić, djeca Dječjeg vrtića Viškovo i djeca iz Udruge likovnih umjetnika amatera braća Baštijan.

Kako i sam naziv kaže, manifestacijom se želi upozoriti na stare i lijepe spremnike vode koji su imali nezamjenjivu ulogu u životu starih primorskih gradova i sela. Ukopani spremnici kišnice, često s umjetnički izrađenim obzidanim otvorima, nekada su doista bili izvor života. Iz njih su stanovnici crpili vodu, oko njih su se sastajali, družili, zabavljali, no dolaskom modernih vodovoda s vremenom izgubili su funkciju.

Cilj je manifestacije vratiti ih u život barem na jedan dan, a valja napomenuti i da je posljednjih godina uloženo puno truda i novca da se mnoge šterne obnove.

Manifestacija je osmišljena kao glazbeno-scensko-poetsko događanje s ciljem da šterne ponovo postanu mjesta okupljanja. Oko šterni će nastupiti klape, polaznici katedre Mladi glazbenici s nekoliko kompozicija na gitari, djeca i odrasli s recitacijama te lokalni pjevači i drugi izvođači, a svi su pozvani na druženje uz lokalne specijalitete – vino, fritule i ukusne salenjake.

Sudeći prema premijernom lanjskom izdanju ove atraktivne manifestacije, i ove se godine može očekivati veliki broj posjetitelja koji će uživati u intimnoj atmosferi klapske pjesme, domaće riječi i delicijama halubajskog kraja.