Kvarner newsletter / broj 41

Margaretino leto 2011
Simulacija pomorske bitke u Bakru

Gosti grada Bakra i ovoga će ljeta uživati u bogatom programu tradicionalnog Margaretinog leta, koje započinje 18. lipnja i završava 30. srpnja, a kao i ranijih godina nudi obilje zabave s posebnim iznenađenjem – velikom pomorskom bitkom koja će se održati 16. srpnja.

Sa svečanim otvorenjem Margaretinog leta 18. lipnja turisti grada Bakra opet mogu uživati u nizu zabavnih događanja, koja traju sve do 30. srpnja. U tom će se razdoblju u gradu gotovo svakodnevno odvijati zanimljiva događanja – izložbe, koncerti zabavne, klasične i klapske glazbe, festivali za male i velike, sportske igre i turniri, predstave, predavanja… No najatraktivnije iznenađenje ljeta čeka one koji Bakar posjete 16. srpnja. Tada će se, uz svečanu proslavu Dana grada Bakra (koji je inače 13. srpnja, ali se slavi u subotu prije toga datuma), u večernjim satima odigrati velika pomorska bitka, simulacija mletačkog pomorskog napada na Bakar početkom XVII. stoljeća. U bitki, koja će započeti oko 22 sata, sudjelovat će povijesne postrojbe hrvatske vojske, tri stara drvena jedrenjaka, pirotehničari te članovi brojnih lokalnih udruga. Brodovi će u zaljev uploviti jedan iza drugoga, a potom krenuti u “napad” na obalu gdje će grad, kao i u davnim vremenima, braniti topovi s pet uporišta na kopnu. Na Masarykovoj obali grad će od brodova braniti dva topa i kompletna Keglevićeva straža, na Puntinu će čekati još jedan top i Otočki graničari, a u Lubenu još jedan top i članovi ostalih obrambenih postrojbi. Preostala dva topnička uporišta bit će postavljena na području starog grada. Uz pomoć najmodernije pirotehnike i brojnih drugih efekata, posjetitelje očekuje pravi pomorski spektakl. Događanje će upotpuniti simultana “igra” topničke paljbe, dramatično gašenje ulične rasvjete, naracija glumaca i glazba. Na vrhuncu bitke nebo iznad Bakra zapalit će veliki vatromet, a potom će uslijediti zabava do kasnih noćnih sati.

Valja naglasiti da će turisti istoga dana na ulicama grada Bakra moći obići i atraktivan Margaretin samanj (sajam), na kojem se predstavljaju stari bakarski običaji te nude izvorni specijaliteti i suveniri. I ove godine na sajmu će sudjelovati proizvođači i udruge iz cijele županije, ali i iz drugih regija.