Kvarner newsletter / broj 42

Riječki Hartera festival
Glazbena groznica uz Jamesa Holdena i Petra Dundova

Poklonici riječke Hartere, jednog od najvećih glazbenih festivala grada Rijeke, s nestrpljenjem očekuju 14., 15. i 16. srpnja kada će na festivalskoj pozornici, uz brojne izvođače, nastupiti i neprikosnoveni velikani svjetske klupske scene – britanski DJ James Holden i jedna od najjačih domaćih DJ uzdanica Petar Dundov.

Ako ste u potrazi za novim iskustvima i doživljajima koji brišu granice između glazbe i pustolovine, riječki glazbeni festival Hartera pravo je mjesto za vas. Ovogodišnja 7. Hartera održat će se od 14. do 16. srpnja, a kao i ranijih godina predstavlja cijeli niz domaćih i svjetskih glazbenika. Najveće zvijezde skorašnjeg izdanja su britanski DJ James Holden i jedan od najpoznatijih hrvatskih DJ-a Petar Dundov.

Hartera je lokalni naziv za bivšu tvornicu papira, najstariju tvornicu cigaretnog papira u Europi. Smještena je gotovo u centru Rijeke, a opet dovoljno daleko da omogućava cjelonoćnu zabavu od 20 sati navečer do 6 sati ujutro, što je prava rijetkost za gradske festivale na ovim prostorima i šire. Festival je već nadaleko poznat ne samo po brojnim zvijezdama koje su na njemu nastupile nego i po iznimno pozitivnim reakcijama svih onih koji ga iz godine u godinu vjerno posjećuju.

Prvoga dana festivala, nazvanog “nulti dan”, posjetitelje će zabavljati domaće glazbene snage predvođene popularnom punk-rock skupinom Hladno pivo. Drugoga dana festival će obojati njegova najzvjezdanija imena, spomenuti DJ-i James Holden i Petar Dundov, koji će nastupiti na Tuborg Main Stageu, a nakon njih će, u ranim jutarnjim satima, pozornicom zavladati popularni hrvatski bend Elemental. No, nije to sve. Festival će imati nekoliko pozornica pa će posjetitelji isti dan moći zaplesati i uz Ikoniku, TBA, Električni orgazam, Grč te Multietničku atrakciju, bend koji je ove godine pobijedio na internom natječaju Oderi na Harteri.

Subota 16. srpnja donosi još jednu glazbenu poslasticu – premijerni nastup izuzetno traženog danskog glazbenika Andersa Trentemollera. Riječ je o odličnom live izvođaču koji na riječki festival dolazi u punoj snazi, sa svojim sedmeročlanim bendom. Njegov live nastup bit će uvertira u još jednu izuzetnu noć u kojoj će nastupiti i Brodinski, Feadz, Lollobrigida, Nipplepeople, Photek Ramadanman aka Pearson Sound, Goribor, Kawasaki 3P, Klaus te finalisti spomenutog natječaja Oderi na Harteri.

Osim koncerata, posjetitelji Hartere će uživati i u brojnim performansima i radionicama, a svima zainteresiranima pruža se mogućnost organiziranog smještaja u festivalskom kampu, hostelu te riječkim hotelima. Detaljnije o smještaju na http://www.mytravel.hr/odrediste/hrvatska/kvarner/hartera-2011.