Kvarner newsletter / broj 42

Rijeka foto festival
Uživajte u fotografiji cijelo ljeto!

Tromjesečni Rijeka foto festival i ove godine do sredine rujna priređuje izložbe priznatih majstora domaće i europske fotografije poput Marcusa Doylea, Ervina Debeuca, Sofije Silvije i Chrystel Lebas, a zatvorit će ga velika retrospektiva francuskog fotografa Waltera Caronea, umjetnika pred čijem su objektivom pokleknule brojne holivudske zvijezde i svjetski moćnici.

Ljubitelji fotografije, profesionalci i amateri, i ovo će ljeto u Rijeci moći uživati u Rijeka foto festivalu, koji traje sve do sredine rujna, a bit će priređeno nekoliko velikih izložbi domaćih i inozemnih majstora fotografije. Festival je svečano otvoren sredinom lipnja predstavljanjem dviju izložbi te nizom predavanja i simpozija.

Prva izložba predstavlja domaćeg autora Ervina Debeuca, a otvorena je u prostoru Muzeja grada Rijeke i posjetitelji je mogu razgledati sve vrijeme trajanja festivala. Druga izložba “Razgovor o prirodi” otvorena je u prostoru riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a predstavlja zajednički koncept američke fotografkinje Sofije Silvije i Francuskinje Chrystel Lebas. Izložba je otvorena do kraja srpnja.

U Malom salonu na riječkom Korzu otvorena je i velika skupna izložba “Tension Field” koja prikazuje situacije unutar različitih konteksta pet partnerskih gradova: Graza, Ljubljane, Bratislave, Novog Sada i Rijeke. Izložbu će se moći vidjeti do 28. srpnja.

Za kolovoz su pripremljene još dvije izložbe. Noćne fotografije majstora fotografije Marcusa Doylea bile su izložene i na lanjskom Rijeka foto festivalu, a ovaj put moći će se vidjeti “Noćna sjećanja” – fotografije iz industrijske povijesti Rijeke.

Festival će službeno zatvoriti velika retrospektivna izložba Waltera Caronea, francuskog umjetnika pred čijem su objektivom pokleknule brojne holivudske zvijezde i svjetski moćnici. Riječka će publika uživati u čuvenim portretima generala De Gaullea, Marlene Dietrich, Jean-Paula Sartrea, Marilyn Monroe i brojnih drugih.