Kvarner newsletter / broj 42

Hrvatski muzej turizma
Prvi hoteli na Jadranu

Zanima li vas kako su prije stotinjak i više godina izgledali prvi hoteli na Jadranu? Dok se odmarate u nekima od današnjih suvremenika, uputite se u opatijski Hrvatski muzej turizma gdje vas sve do kraja veljače 2012. godine čeka izložba pod nazivom “Prvi hoteli na Jadranu”.

Hrvatski muzej turizma u Opatiji do kraja veljače iduće godine predstavlja veliku izložbu “Prvi hoteli na Jadranu”, kojom se odaje počast prvim turističkim institucijama i to kroz prizmu baštinske vrijednosti. Mnoge regije na Jadranu već su odavno obilježile 120 i više godina organiziranog turizma, a svečanim obljetnicama pridružili su se i hoteli uz obalu koji su u ta davna vremena bili pioniri turizma u svojim krajevima.

Kako su oni izgledali i kakva im je današnja vrijednost u povijesnom, kulturnom i arhitektonskom smislu – odgovore na ta pitanja donosi ova izložba, znakovito postavljena upravo u Opatiji, prvoj turističkoj destinaciji u Hrvatskoj.

Razvoj turističkog gospodarstva krajem XIX. i u prvim desetljećima XX. stoljeća u Hrvatskoj najreprezentativnije se očitovao u izgradnji hotelskih zgrada. Potkraj XIX. stoljeća, kada je Opatija već uživala imidž lječilišne destinacije, uz obalu se polako počinje razvijati takozvani kupališni turizam. Grade se velebni hoteli okruženi njegovanim perivojima te u skladu s tada dominantnim historicističkim arhitekturnim stilom.

Središte hotelske izgradnje je Opatija, gdje su 1884. i 1885. podignuta prva dva velika reprezentativna hotela: Kvarner (Quarnero) i Imperial (Stephanie). Time je otvoreno veliko hotelsko gradilište pa je do početka Prvoga svjetskog rata izgrađeno još stotinjak hotela, pansiona i rezidencijalnih vila.

Hotelska arhitektura, posebno u razglašenijim turističkim središtima poput Opatije, Dubrovnika, Malog Lošinja, Crikvenice i Brijuna, kvalitetom i suvremenošću stoji uz bok ondašnjoj turističkoj arhitekturi francuske i talijanske rivijere.

Cilj postavljanja izložbe je predstavljanje najstarijih hotela na Jadranu u kontekstu turističke baštine, koja je danas uspješno (negdje nažalost i manje uspješno) valorizirana u recentnoj turističkoj ponudi.