Kvarner newsletter / broj 42

Za strane turiste u Rijeci
Zabava, umjetnost i atrakcije

Kako bi gosti lakše odabrali sadržaje i ponudu na svom jeziku, početkom lipnja predstavljen je objedinjeni program nekoliko najvažnijih i najatraktivnijih riječkih institucija namijenjen stranim turistima koji će ovo ljeto posjetiti Rijeku.

Početkom lipnja grad Rijeka predstavio je objedinjeni program za strane turiste na nekoliko jezika, u kojemu sudjeluju neke od najatraktivnijih riječkih institucija – Astro centar Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Peek & Poke – muzej računala i tehnologije, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej grada Rijeke te Muzej grada Rijeke.

Astronomski centar Rijeka pripremio je tijekom ljeta filmove na stranim jezicima koji će se prikazivati svake srijede od 22 sata. Na programu su filmovi “Vibrato” na francuskom, “Pogled na planete” na engleskom te “Utrka do Zemlje” na talijanskom jeziku. Za organizirane grupe pripremljen je show uživo te promatranje zvijezda i drugih nebeskih objekata uz objašnjenja na engleskom i talijanskom jeziku.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti tijekom cijelog ljeta traje Rijeka foto festival s brojnim izložbama domaćih i inozemnih fotografa, dok su djelatnici Prirodoslovnog muzeja Rijeka pripremili audiovodiče na hrvatskom i engleskom jeziku kako bi posjetiteljima u bilo koje doba dana omogućili stručno vodstvo po stalnim postavima i privremenim izložbama muzeja. Tijekom srpnja, srijedom navečer u 21 sat, u Botaničkom vrtu Prirodoslovnog muzeja Rijeka bit će upriličene Ljetne večeri – predavanja o prirodnoj baštini šireg riječkog područja.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavlja stalni postav, studijsku Zbirku starog oružja, Memorijalnu sobu dr. Franje Kresnika, Lapidarij te izložbe “Jedra Kvarnera” i “Starohrvatske nekropole Vinodola”. U srpnju Muzej organizira radionicu izrade nakita od papira pod nazivom “Nije zlato sve što sja”, a zanimljivo je spomenuti i dislocirane zbirke Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejsku zbirka Kastavštine te Etnografsku zbirku otoka Krka u Dobrinju.

Ovakvu objedinjenu ponudu tijekom ljeta će nadopuniti i standardni postav originalnog riječkog Peek & Poke – muzeja računala. Posjetitelji će u istom muzeju moći obići i najnoviju izložbu “Dan kada je kalkulator postao digitron”, kojom se obilježava četrdeset godina postojanja digitrona.