Kvarner newsletter / broj 3

Park prirode Učka
Spoj prirode, baštine, sporta i avanture

Kvarner obiluje prirodnim ljepotama i sačuvanim krajobrazima, a jedan od njegovih najimpresivnijih prirodnih bisera je Park prirode Učka. Smješten na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana, na nadmorskoj visini 1401 metar, PP Učka dominira Istrom i Kvarnerom.

Prebogata vegetacijom, vrstama, raznolikim krajolicima i različitim mikroklimama te geološkim obilježjima na razmjerno malom prostoru od 160 km četvornih, Učka svoje posjetitelje uvodi u tajni svijet prirode svaki put pokazujući neke nove čari.

Na Učki je pokrenut projekt Učka Outdoor koji posjetiteljima pruža mogućnost bavljenja različitim oblicima sporta i rekreacije u jedinstvenom prirodnom okruženju. Planinarenje, trekking, slobodno penjanje, slobodno letenje ovjesnim jedrilicama i paraglajderima, backpacking, brdski biciklizam, speleo-avantura, rekreativno jahanje, promatranje ptica i pustolovne utrke odvijaju se poštujući i promovirajući prirodne i ljudskom rukom stvorene vrijednosti Parka i istovremeno o njima poučavajući.

Učka također ima edukativne programe za djecu školskog uzrasta koji omogućuju provođenje dijela nastave u prirodi te uče djecu da usvoje ili primijene već stečeno znanje i vještine o zaštićenim područjima i odgovornom ponašanju prema prirodi.Učka je među posljednjim europskim lokaliteta na kojima prebivaju bjeloglavi supovi i suri orlovi, a možda je jedino mjesto na svijetu gdje raste stenoendemski (endem uskog područja) učkarski zvončić.

Brojne planinarske staze vode iz slikovitih mediteranskih gradića preko šumovitih obronaka Učke do njenog najvišeg vrha Vojaka. S vidikovca koji oblikom podsjeća na srednjovjekovnu kulu puca očaravajući pogled na Istarski poluotok, otoke sjevernog Jadrana, planine Gorskog kotara, Veneciju i talijanske Alpe. U Parku se nalazi geomorfološki spomenik prirode Vela draga do kojeg vodi geološka poučna staza.

Bogata arheološka baština sačuvana u špiljama te graditeljska i kulturna baština dio su osebujnosti Učke, kao i lokalne i kulturne manifestacije koje također oduševljavaju svakog posjetitelja.

Izvor fotografija: PP Učka