Kvarner newsletter / broj 42

Grad Krk
Ljetne priredbe za sve uzraste

Na atraktivnim povijesnim lokalitetima grada Krka od 8. srpnja do 25. kolovoza održavat će se 55. Ljetne priredbe, tradicionalna manifestacija koja nudi obilje koncerata i kazališnih predstava, no to je tek jedno od zbivanja kojima grad Krk zabavlja svoje goste.

Grad Krk – grad povijesti i kulture – i ovoga će ljeta od 8. srpnja do 25. kolovoza ugostiti renomirane hrvatske umjetnike, pjevače, svirače i glumce. Ljubitelji ozbiljne glazbe imat će prigodu uživati u koncertima koji će promovirati i prezentirati bogatu glazbenu ostavštinu Nikole Udine Algarottija. Taj je krčki svećenik i kolekcionar župljanima grada prije nepunih dvjesto godina ostavio vrijedne i raritetne glazbene instrumente i cijeli niz notnih zapisa s početka XIX. stoljeća. O vrijednosti te ostavštine govori i to da je ona proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Ljetne će priredbe 8. srpnja otvoriti Hrvatski barokni ansambl koncertom pod nazivom “Suita, sonata, koncert”. Na teme Algarottijeve ostavštine muzicirat će brojni ugledni hrvatski glazbenici, što će biti posebna poslastica za ljubitelje te vrste glazbenog izričaja. U preostalom dijelu programa posjetitelji će ljetne večeri moći provoditi uz brojne kazališne predstave Teatra Gavran, Exita, Rugatina i drugih.

Grad Krk ni ovu godinu nije zaboravio svoju malu-veliku publiku za koju će predstave izvesti Dječje kazalište Ivana Brlić Mažuranić, Teatar Exit i Dječja dramska skupina Svarožići. Da bi doživljaj bio potpun Ljetne priredbe završavaju humanitarnim koncertom klapa.

No Ljetne priredbe tek su jedna od brojnih manifestacija pripremljenih za goste grada Krka. Tako će se od 8. do 10. kolovoza održati 486. Krčki sajam tijekom kojega će gosti grada Krka uživati u brojnim originalnim programima. Neki od njih su: srednjovjekovni sajam na Trgu Kamplin, eko-sajam i sajam rukotvorina, performans pomorske bitke i izlet “Potraga za blagom”, zabavni program na tri lokacije te posebno osmišljen gastro-program baziran isključivo na izvornim krčkim i hrvatskim jelima. Kao i prijašnjih godina, najjača manifestacija u gradu Krku koristi se za promociju izvornih krčkih i hrvatskih vrijednosti na kojima se temelji jedinstvena turistička ponuda.

Na svoje će doći i ljubitelji sporta: 14. srpnja održat će se Croatia Open 2011, međunarodno natjecanje u orijentacijskom trčanju, 23. i 24. srpnja međunarodni turnir u odbojci na pijesku te 24. srpnja 6. Kup grada Krka – natjecanje u udičarenju s obale.
U akvatoriju Krčkog zaljeva 15. kolovoza po četrnaesti put za redom održat će se regata Krčka jedra, koja se sastoji od regate tradicijskih barki na jedra i regate krstaša.