Kvarner newsletter / broj 42

Otok Lošinj
Internacionalni susret capoeirista

Više od 120 capoeirista iz Brazila i Europe dolazi na otok Lošinj gdje će od 1. do 5. srpnja pokazati vještine u izvođenju toga popularnog brazilskog folklora kojim su se tijekom posljednjeg desetljeća “zarazili” mnogi diljem svijeta. U sklopu internacionalnog susreta capoeirista predstavit će se, među ostalima, i tradicionalni glazbenici Jamajke i Angole.

Otok Lošinj će od 1. do 5. srpnja biti domaćin internacionalnog susreta više od 120 mladih capoeirista. Susret organizira udruga Capoeira Camarada, predstavnica saveza Marrom capoeira e alunos za Republiku Hrvatsku. Na susretu će se okupiti mladi iz Brazila, Europe, Jamajke, Angole, koji će na radionicama sudionicima predstaviti capoeiru, ali i svoju tradicionalnu glazbu. Cilj je susreta razmjena znanja i vještina izvođenja toga popularnog brazilskog folklora i njegovih inačica u drugim krajevima svijeta. Radionice capoeire Angole održavat će se svaki dan i bit će otvorene za javnost. U večernjim satima posjetitelji će pak moći uživati u koncertima tradicionalne afričke, odnosno jamajkanske glazbe.

Sudionici će tom prilikom moći pobliže upoznati i mjesto u kojem borave. Program naime, osim radionica, uključuje i brojna predavanja o kulturnom, povijesnom i prirodnom naslijeđu otoka Lošinja, kao i o zaštićenoj morskoj zoni cresko-lošinjskog akvatorija, a sudionici susreta ta će saznanja moći iskusiti i u praksi – za njih će se organizirati izleti brodom na područja na kojima se često pojavljuju obitelji dobrih dupina.