Kvarner newsletter / broj 42

TZ grada Čabra
Smotra starih običaja čabarskog kraja

Poželite li svoj odmor uz obalu obogatiti crticama iz tradicionalnog života nedalekog čabarskog kraja i pritom se osvježiti u ne tako vrućem pojasu Gorskog kotara, pođite 5. kolovoza na atraktivnu smotru starih običaja.

Za nacionalni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza, dan na koji se u čabarskom kraju slavi i blagdan Majke Božje Snježne u Lividragi kraj Gerova (neposredna blizina Čabra), tradicionalno se organizira susret drvara i šumara toga kraja sa smotrom njihovih starih običaja. Dan je to kada u okolicu Čabra, jednog od većih središta Gorskog kotara, tradicionalno stiže više od 2000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i Europe da vide kako se u tom kraju nekada živjelo.

Smotra starih običaja prikazuje što se u tom kraju nekada jelo, kako se kosilo, kako su se pilila drva, rezalo i kiselilo zelje, na čemu se sve sviralo, kako su izgledale njihove nošnje... Neki su se običaji u mnogih kućanstvima održali do danas, a sve će to posjetiteljima prikazati više od 40 sudionika smotre.

Posjetitelji će pritom moći kušati i brojne specijalitete toga kraja koje će nuditi ugostitelji i domaćice.

Na smotru tradicionalno na izlet stižu i brojni inozemni turisti koji se tih dana odmaraju negdje uz obalu kako bi uživali u starim hrvatskim običajima kao i nešto svježijoj klimi Gorskog kotara.

Toga će dana za Lividragu iz Rijeke organizirano voziti brojni autobusi pa ne propustite barem na jedan dan more zamijeniti ugodnim i itekako atraktivnim izletom u goransku prošlost i sadašnjost.