Kvarner newsletter / broj 42

Jedinstveni prikaz tradicije na Rabu
Rapska fjera

Od brojnih rapskih manifestacija, srpanj je već tradicionalno rezerviran za Rapsku fjeru, veliki srednjovjekovni ljetni festival koji će od 25. do 27. srpnja u grad privući veliki broj posjetitelja, štovatelja povijesno-zabavnih spektakala.

Srednjovjekovni ljetni festival Rapska fjera, jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj, i ove će godine, od 25. do 27. srpnja, u grad Rab, na istoimenom otoku, privući na tisuće posjetitelja. Rapska fjera temelji se na bogatom povijesnom naslijeđu i tradiciji koja datira od davne 1364. godine kada je prvi put održana. Tradicija se kroz minula stoljeća neznatno mijenjala, ali se nije cijelo to vrijeme održavala baš svake godine. Fjera je nanovo oživjela od 2002. godine, a danas je najvažnija rapska tradicijska vrijednost. Manifestacija je osmišljena u počast kralju Ljudevitu Velikom – zbog čije je povelje produljena samouprava rapske općine te odgođeno potpadanje Raba pod vlast Mletačke Republike – te sv. Kristoforu, zaštitniku grada Raba. Legenda kaže da su njegove moći – lubanja sveca ukrašena krunom s dragim kamenjem koja se čuva u pozlaćenom kovčežiću u sakralnoj zbirci grada Raba – 1075. godine spasile Rab od opsade italskih Normana.

Sudionici Rapske fjere su obrtnici, udruge i kulturno-umjetnička društva s otoka Raba koji se i dalje aktivno bave zanatima i običajima sličnima onima iz srednjega vijeka. Obnovljene svečanosti Rapske fjere održavaju se u večernjim satima tijekom tri dana – 25. srpnja na blagdan sv. Jakova, 26. srpnja na blagdan sv. Ane i 27. srpnja na blagdan sv. Kristofora.

Program će započinjati nakon 21 sat, a trajat će do kasno u noć. Uz svečanost otvorenja jubilarne, 10. Rapske fjere i prigodnog programa koji će je pratiti, posjetitelji će moći uživati u brojnim povijesnim događanjima. Na blagdan sv. Ane (26. srpnja) održat će se veliki srednjovjekovni sajam zanata i radionica u kojima će posjetitelji moći sudjelovati i interaktivno. No najveća se svečanost očekuje posljednjeg dana kada program počinje već u jutarnjim satima – velikom procesijom s relikvijom sv. Kristofora. U večernjim satima turisti će uživati u uvijek vrlo dobro posjećenom Viteškom turniru u čast sv. Kristofora na kojem će nastupiti još jedna izvorna rapska skupina – Rapski samostreličari, a svečanost će završiti spektakularnim vatrometom i zabavnim programom na otvorenom.

U rapskoj crkvi Sv. Križa tijekom ljeta povremeno će se sve do rujna održavati Rapske glazbene večeri. Početkom kolovoza mlađi posjetitelji moći će uživati u uvijek atraktivnom Rab Summer Festivalu.