Kvarner newsletter / broj 42

Opatija
2. svjetsko prvenstvo mladih u bridžu

Treću godinu zaredom Opatija je domaćin velikog međunarodnog natjecanja u bridžu, ovaj put u tom se gradu od 21. do 30. kolovoza održava 2. Svjetsko prvenstvo mladih koje će u Opatiju privući više od 450 igrača i trenera iz cijeloga svijeta, a oni će, sudeći prema dosadašnjim iskustvima, i nakon natjecanja ostati na Kvarneru uživati u potpunom odmoru.

Opatija, čini se, postaje sve važnija svjetska bridž destinacija. Dokaz tome treća je godina zaredom kako se u Opatiji organiziraju velika međunarodna bridž natjecanja – 2009. Europsko sveučilišno prvenstvo mladih, lani je to bilo Europsko parsko prvenstvo mladih, a ove godine Svjetsko prvenstvo mladih u bridžu.

Drugo Svjetsko prvenstvo mladih u bridžu (2nd World Youth Congress) u Opatiji će se održati od 21. do 30. kolovoza, a prema najavama domaćina – Bridge sportskog kluba Opatija, očekuje se dolazak više od 450 sudionika. Natjecanje u tri glavne kategorije (dvije muške i jedna ženska) održavat će se u prostorima hotela opatijske grupacije Milenij. Osim igrača i trenera očekuje se i dolazak brojnih pratitelja, predstavnika nacionalnih bridž saveza, visokih funkcionara Svjetske bridž federacije i Europske bridž lige. Svi će oni u Opatiji boraviti najmanje deset dana, koliko traje prvenstvo, a neki će boravak, poznato je već sada, produžiti u ugodan odmor u ovoj poznatoj turističkoj destinaciji.

Dolazak na prvenstvo već su potvrdili brojni igrači iz mnogih država s raznih kontinenata – iz Australije, SAD-a, Venezuele, Japana, Švedske, Irske, Francuske, Turske... Važno je pritom napomenuti kako igrači Opatiju već dobro poznaju iz ranijih natjecanja.

Organizacija ovoga natjecanja svjetskoga ranga nije slučajno prepuštena upravo Opatiji i opatijskom Bridge sportskom klubu. Nakon ranijih europskih natjecanja Opatija je učvrstila svoju poziciju na karti bridž destinacija svijeta, a nadolazeće bi prvenstvo istovremeno trebalo biti dobra odskočna daska za organizaciju Svjetskog parskog prvenstva u bridžu 2013. godine, što je velika želja organizatora. Za vrijeme takvog natjecanja, koje traje 15 dana, u destinaciji boravi više od 3000 natjecatelja iz cijelog svijeta.