Kvarner newsletter / broj 42

Baška na Krku
Dođite na Bašćanski pir – starinsko vjenčanje

U želji da turistima predstave dio svoje tradicije i ujedno ih očaraju dobrom zabavom, u Baški na otoku Krku 23. i 24. srpnja upriličit će se atraktivno starinsko vjenčanje, bašćanski pir, na koji su pozvani svi koji požele biti dio te klasične, a opet toliko različite svečanosti…

Turistička zajednica općine Baška s otoka Krka i za ovaj srpanj priprema Bašćanski pir, odnosno uprizorenje starinskog običaja vjenčanja. Bašćanski pir ove će se godine održati 23. i 24. srpnja, a pozvani su svi, i oni koji vjenčanja inače baš ne vole – jer riječ je o starinskom običaju kakvog u suvremenom društvu više nema.

Manifestacija je, u svrhu obogaćenja turističke ponude, obnovljena 2010. godine, nakon dugih 38 godina zaborava. Čini se da tako mora biti – nešto se prvo mora pomalo zaboraviti da bi opet moglo biti atraktivno.

Vjenčanje traje puna dva dana, a sadržava sve starinske običaje – udvaranje, prošnju, pripremu za vjenčanje, blagoslov roditelja, čin vjenčanja i pučko veselje.

U program su uključeni članovi Kulturno-umjetničkog društva ŠOTO te veliki broj volontera i građana koji dobrovoljnim sudjelovanjem pridonose piru. Svi su sudionici (oko 150) odjeveni u narodne nošnje. Ove se godine očekuje znatno veći broj sudionika nego dosad jer će biti uključeni i ugostitelji koji će na jelovnicima nuditi domaća jela i slastice kakve su se obično pripremale za vjenčanja.

Ovogodišnji Bašćanski pir posvećen je dr. Vinku Dorčiću-Bubuliću (1900.-1992.), književniku i znanstveniku koji je napisao veliki broj članaka o Baški, pripovijesti iz bašćanske prošlosti te pjesama koje se i danas rado pjevaju i uče.