Kvarner newsletter / broj 42

Otok Cres
Te divne ljetne zabavne noći

Ljeto na Cresu i ove će godine proteći u društvu glazbenika, glumaca, teatra na otvorenom, ukusnih creskih specijaliteta, sportskih natjecanja i brojnih drugih tematskih priredaba... samo treba doći na Cres i prepustiti se njegovim otočnim čarima.

Nakon događanjima bogatog lipnja, turisti koji borave na otoku Cresu i u nastavku ljeta uživat će u brojnim zabavnim zbivanjima. Izložba autohtonih otočnih proizvoda i delicija pod nazivom “Creska butega” i dalje će se, do sredine rujna, odražavati svakog petka od 19 sati na Trgu Frane Petrića u Cresu. Tom će prigodom zainteresirani moći kušati najbolje okuse otoka Cresa. Već 3. srpnja turisti će moći kušati ukusne riblje brudete na Brudetijadi, a bogata gastronomska ponuda itekako će uveličati neke od nadolazećih fešta – 23. srpnja i 12. kolovoza na Valunskim noćima u Valunu; 28. srpnja na Ribarskoj fešti u Cresu; 13. kolovoza na Ribarskoj fešti u Martinščici te na Dan smokava 15. kolovoza u Cresu.

Na svoje će doći i ljubitelji glazbe – 8. srpnja u Lubenicama će se svečano otvoriti još jedne Lubeničke glazbene večeri. Program će svakog petka donijeti nove glazbene doživljaje. Najavljen je nastup uglednih hrvatskih glazbenika poput Lidije Horvat Dunjko, Vladimira Krpana, Zagrebačkog kvarteta saksofona i brojnih drugih, a tradicionalno uvijek dobro posjećene Lubeničke glazbene večeri završavaju 19. kolovoza.

Mladi će naraštaji posebno uživati u ovoljetnom programu teatra na otvorenom jer će od 11. do 24. srpnja biti izvedene brojne predstave.

Ljubitelji folklora i tradicionalne glazbe na svoje će doći tijekom Dana tramuntane (od 23. srpnja do 20. kolovoza) koji se održavaju u mjestu Beli.

Iz programa posebno izdvajamo još dvije atraktivne manifestacije – veliki creski karneval 16. srpnja te creski sajam – Semenj (5. do 7. kolovoza), tijekom kojega će se na nekoliko lokacija u Cresu održavati zabavno-glazbeni program.

Zanemareni neće biti ni sportaši koji će uz brojne sportske sadržaje na kopnu i u moru moći sudjelovati i na nekoliko originalnih sportskih manifestacija, a to su natjecanje Najbrže jedro Cresa (30. i 31. srpnja), zanimljive Igre na vodi (15. kolovoza) te poznati creski triatlon koji će se ove godine održati 28. kolovoza.