Kvarner newsletter / broj 43

Vinodolska rivijera
Ružica Vinodola opet će buditi uspomene

Na tragu priprema još jedne Ružice Vinodola, najveće i najpoznatije turističke manifestacije Vinodolske rivijere, koja će se održati od 12. do 20. kolovoza, najavljujemo da će i ovogodišnji hepening ponovo oživjeti najzanimljivije priče iz davnina, kao i one vezane uz vino i bogatu vinsku tradiciju.

Iako ju u kratkim crtama opisuju kao manifestaciju kojoj je kruna događanja izbor najljepše “vinarske” djevojke – Ružice Vinodola, najveće ljetno događanje Vinodolske rivijere posjetiteljima nudi mnogo više od toga. Ovogodišnja Ružica Vinodola održat će se od 12. do 20. kolovoza u nekoliko mjesta Vinodolske rivijere. Turistima će i u svom osmom izdanju ponuditi prikaz baštine, tradicije i davnih legendi vezanih uz završetak berbe grožđa i proizvodnju vina.

Svetkovina u čast Ružice započet će u Grižanama 12. i u Bribiru 13. kolovoza velikim sajmom vina, starih jela, ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, tradicijskih igara i radionica, bogatim zabavnim programom i predstavljanjem kandidatkinja za ovogodišnju Ružicu Vinodola, najvažniju titulu ovoga kraja. Manifestacija se kasnije seli i u druga mjesta Vinodolske rivijere – Pavlomiru i na područje grada Novog Vinodolskog.

Ovo ljetno događanje zasniva se na davnim legendama i običaju koji je, prema kazivanjima, posljednji put priređen potkraj XIX. stoljeća. Prema predaji, po završetku berbe grožđa među brojnim se beračicama birala najljepša i najmarljivija djevojka – Ružica, koja bi potom ovjenčana vinovom lozom na čelu duge povorke prošetala gradom. Na temelju te “male” priče rekonstruirana je manifestacija koja obuhvaća niz starih običaja, novoosmišljene igre, starinske oblike zabave, sajmove, glazbene točke i u konačnici izbor Ružice. To je atraktivna suvremena manifestacija nadahnuta prošlošću, jedinstvenim običajima i folklornom baštinom.