Kvarner newsletter / broj 43

Osorske glazbene večeri
Ljetni festival klasične glazbe

Osorske glazbene večeri, festival klasične glazbe koji se u osorskoj katedrali održava od 1976. godine, i ovoga će ljeta, sve do kraja kolovoza, predstaviti kremu hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a vjerni posjetitelji festivala osim u poznatim skladbama uživat će i u dvadesetak praizvedbi.

Turisti u Osoru, poznatom odredištu na otoku Cresu, do 28. kolovoza mogu uživati u gotovo svakodnevnim izvedbama klasične glazbe koje se u okviru Osorskih glazbenih večeri održavaju u gradskoj katedrali. Ljubitelji klasične glazbe ovaj festival već odavna znaju kao mjesto druženja s hrvatskim glazbenicima i skladateljima, a napose mjesto gdje se osim poznatih skladbi mogu čuti i brojne praizvedbe. Takvom imidžu pomaže i iznimno duga tradicija, s obzirom na to da su se prve Osorske glazbene večeri održale davne 1976. godine i otad, među ostalim, slove i kao mjesto promicanja hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Program ovogodišnjih, 36. Osorskih glazbenih večeri započeo je već početkom srpnja, no ljubiteljima ove vrste glazbenog izričaja ostaje još puno vremena za uživanje u vrhunskoj glazbi (više na www.osorskeveceri.hr). Na repertoaru za kolovoz desetak je znanih djela u izvedbi brojnih glazbenika – od pojedinačnih instrumentalnih nastupa do izvedbi u kombinaciji s pjevačima ozbiljne glazbe, čak i klapama.
Program praizvedbi – prvih izvedbi djela hrvatskih skladatelja, zainteresiranom će slušateljstvu u kolovozu ponuditi njih dvadesetak, koliko je izvedeno i tijekom srpnja.

Osor se nalazi na otoku Cresu, no kako je smješten na prevlaci koja je nekada spajala otoke Cres i Lošinj, mjesto administrativno pripada gradu Malom Lošinju. Česti gosti Osora znaju ga i pod sinonimom “mali vječni grad”, što zorno opisuje njegovu veličinu i važnost. U povijesnim dokumentima spominje se dulje od 4000 godina, a dokazi o starosti nalaze se gotovo na svakom koraku. Posebnu pozornost gostiju plijeni osorska katedrala – crkva Uznesenja Marijina, koja je od VI. stoljeća pa sve do prve četvrtine XIX. stoljeća bila sjedište nekadašnje Osorske biskupije, a danas je, zajedno s okolnim trgovima, impresivna pozornica koncerata Osorskih glazbenih večeri.