Kvarner newsletter / broj 43

14. Krčka jedra
Regata tradicijskih kvarnerskih brodica na jedra

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, u krčkom akvatoriju točno u 12 sati počinju čuvena Krčka jedra, regata tradicijskih kvarnerskih brodica na jedra, koja iz godinu u godinu privlači sve veći broj natjecatelja, zaljubljenika u ovakav tip plovila.

U Krčkom zaljevu 15. kolovoza održat će se 14. Krčka jedra, regata tradicijskih barki na jedra kojoj se svake godine pridružuje i klasična regata krstaša. Regata starih brodica, koje izgledom i masovnošću privlače veliki broj gledatelja, tradicionalno starta točno u podne, nakon posljednjeg otkucaja sata s krčkog zvonika.

Prema najavama tehničkog organizatora regate, Jedriličarskog kluba Plav, i ove se godine očekuje veliki odaziv. Posjetitelji će, dakle, ponovo uživati u pogledu na stara plovila, koja prizivaju u sjećanje maritimnu baštinu Kvarnera. Bit će tu starih pasara, leuta, guceva, gajeta opremljenih tradicijskim jedrima – oglavnim, latinskim, sošnim… – pa će doživljaj doista biti jedinstven.

Ovakve brodice nekada su služile za ribolov i prijevoz ljudi i robe od velikih brodova do kopna. S vremenom su bile sve manje potrebne, no danas im se, radi zaštite i revitalizacije, ponovo posvećuje velika pozornost. Radi njihove zaštite i popularizacije krenulo se štoviše i u udruživanje svih vlasnika i poklonika tradicijskih barki sjevernog Jadrana. U pojedinim mjestima vrijednost starih barki kao dijela tradicije i spomena na pomorsku baštinu Kvarnera već je davno prepoznata. Tako je Mošćeničkoj Dragi tijekom srpnja održana sada već tradicionalna Smotra tradicijskih barki na jedra. I sam grad Krk pokazuje znatan interes za njihovom valorizacijom, pa je u krčkoj luci kao spomenik kulture postavljena jedna 4,2 metra duga i pomno obnovljena, 1970. godine izgrađena pasara.

Nakon završetka regate na krčkoj će se rivi, kao i ranijih godina, organizirati zabavni program za sve sudionike i goste.