Kvarner newsletter / broj 43

“Popi' i pojedi” u Vrbniku
Festivali vina i lokalnih specijaliteta

Tri zanimljive ljetne gastronomske manifestacije otoka Krka od ove se godine promoviraju pod zajedničkim nazivom – “Popi' i pojedi”. Nakon dvije već odrađene u srpnju, posljednja od njih – Dani vina otoka Krka, održat će se 26. i 27. kolovoza.

“Popi' i pojedi” zajednički je naziv serije eno-gastro manifestacija koje se ljeti održavaju u mjestu Vrbniku na otoku Krku. Riječ je o priredbama Festival žlahtine i Dani šurlica, koje su održane u srpnju, te Dani vina otoka Krka, koji će se održati 26. i 27. kolovoza.

Iako potpuno različite, sve tri manifestacije imaju jedinstveni cilj – promociju vrbničkih i krčkih eno-gastro vrijednosti, dakle tradicionalnih jela i čuvene autohtone sorte vina Vrbnička žlahtina.

Gosti Vrbnika u srpnju su imali prilike organizirano obići sve vrbničke vinske podrume, kušati žlahtinu i gostiti se ukusnim specijalitetima. Među njima su i popularne šurlice, koje su punih devet dana bile glavna baza ponude svih vrbničkih restorana i konoba.

U znaku odličnih okusa odvijat će se i nadolazeći 8. Dani vina otoka Krka. Manifestacija je u cijelosti posvećena najpoznatijem vrbničkom proizvodu – vinu, s obzirom na to da je upravo žlahtina proslavila Vrbnik i učinila ga traženim turističkim i gastronomskim odredištem. Uz brojne lokalne vinare, na Danima vina otoka Krka predstavit će se i vinari iz drugih dijelova Hrvatske, kao i izlagači vinogradarske i vinarske opreme. Uz degustacije i druženja s vinarima, organizirat će se i niz stručnih predavanja. Dakako, dobre zabave sigurno neće uzmanjkati.