Kvarner newsletter / broj 43

Kastav Blues Festival
Odmor uz taktove bluesa

Kastav, Viškovo, Matulji i Čavle gradići su u kojima će se od 4. do 8. kolovoza ponovo svirati vrhunski blues; na 4. Kastav blues festivalu će uz domaće uzdanice nastupiti i neka od najvećih svjetska imena – od Angele Brown do Larryja Millera. Nedugo nakon toga kastavski se ljetni umjetnički program nastavlja Velom umjetničkom radionicom, poslasticom za one koji vole (i) likovnu umjetnost.

Znate li što će u kolovozu povezati Kastav, Viškovo, Matulje i Čavle? Bit će to, uz ostalo, i izvanredan zvuk svjetskih blues velikana koji će u četiri kvarnerska gradića od 4. do 8. kolovoza sudjelovati na 4. Kastav blues festivalu. Manifestacija je nastala 2008. godine u čast Philadelphia Jerryja Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog country bluesa. On je ujedno bio i posljednja živuća veza s takozvanom prvom generacijom blues glazbenika, a za posljednje počivalište odabrao je Kastav. Odatle i ideja, a Kastav se pobrinuo i da priskrbi renome, pa ga na radost brojnih poklonika bluesa rado posjećuju i najveća imena svjetske blues scene.

Festival će 4. kolovoza u Čavlima otvoriti najpoznatiji i apsolutno najnagrađivaniji domaći blues glazbenik Tomislav Goluban u pratnji benda Little Pigeon's for Hill Blues. Drugoga dana festival se prvo seli u Matulje, gdje će nastupiti još jedna domaća zvijezda – pjevačica Zdenka Kovačiček sa svojim bendom, a pola sata do ponoći scena se seli u Kastav, gdje nastupa Eddie Martin, jedan je od najtalentiranijih britanskih blues gitarista i pjevača.

U subotu, trećeg dana festivala, program će se odvijati samo u Kastvu. Na koncertu s početkom u 20.30, koji će se održati na Fortici, nastupaju Crossroads Blues Band Feat, Angela Brown i Jimmy Thomas, Keith Dunn, Rick Franklin i Michael Roach.

Nedjelja je rezervirana za grupu King King, koja prvi put nastupa u Hrvatskoj, u Viškovu, gdje dolaze s reputacijom jedne od najatraktivnijih britanskih blues rock formacija.

Posljednjega dana festival opet seli u Kastav, a publici nudi dva koncerta. Na prvom će nastupiti Larry Miller Band, a u noćnim satima Elizabeth Lee's Cosmic Mojo.

U okviru Festivala održavaju se i poslijepodnevne glazbene radionice Michaela Roacha u Ronjgima (Viškovo), kao i nekoliko izložbi slika i fotografija na raznim lokacijama u Kastvu. To su izložbe Marina Krstulovića “Fish Happens” u Guitar Caffeu i izložba blues, jazz i rockportreta “Blues For You & Me” Mr. Jazza Božidara Milinovića u caffe baru Loža, kojom autor obilježava 20. obljetnicu umjetničkog djelovanja.

Spomenimo i da će pet dana nakon završetka ovog festivala Kastav ponovo privući umjetničke duše. Naime, 13. kolovoza na ulicama i trgovima stare gradske jezgre održat će se 9. Vela umjetnička delavnica. Riječ je o manifestaciji izložbeno-prodajno-nagradnog karaktera, a bit će izložene umjetnine raznih žanrova – slikarstva, grafike, crteža, skulpture, dizajna, djela primijenjene umjetnosti, fotografije te ex tempore radovi s temom grada Kastva. U sklopu Vele umjetničke delavnice na Crekvini će se, s početkom u 20 sati, održati aukcija slika i koncert akademskog slikara Claudija Franka na violini, s gošćama Natalijom Maričevom na glasoviru i Esperanzom Frank, također na violini.