Kvarner newsletter / broj 43

Međunarodna likovna kolonija
Mošćenički pinel 2011.

Jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradića na Kvarneru – Mošćenice, treću će godinu zaredom, od 20. do 27. kolovoza, biti pretvoren u umjetničku galeriju na otvorenom i to zahvaljujući velikoj međunarodnoj likovnoj koloniji Mošćenički pinel 2011.

Kada se u malom srednjovjekovnom gradiću koji i inače ostavlja dojam muzeja na otvorenom organizira velika umjetnička kolonija, a djela postave na najljepšim lokacijama, tada doživljaj umjetnosti doista postaje nezaboravan. A upravo to će se dogoditi Mošćenicama, jednom od najočuvanijih gradića na Kvarneru, za 3. međunarodne likovne kolonije Mošćenički pinel koja se održava od 20. do 27. kolovoza.

Kolonija će zaposjesti razne prostore grada i umjetnici će biti na njegovim stepenicama (škalinima), trgovima, na Kosnici – najljepšem vidikovcu na Kvarneru, unutar zidina kaštela, ispred crkvice sv. Bartula itd. Tako će tijekom trajanja kolonije cijeli grad biti radionica likovnih umjetnika iz različitih zemalja koji će stvaralaštvom prenositi svoj doživljaj ovoga srednjovjekovnog gradića. Glavna tema ovogodišnje, treće po redu kolonije su “Mošćenički snovi”, pa ćemo vidjeti kako Mošćenice i doživljaj Kvarnera djeluju na umjetnike.

Mošćenički pinel 2011. započinje u subotu 20. kolovoza u 19 sati otvorenjem izložbe u prizemlju kaštela s već postojećim djelima sudionika kolonije. Prilikom svečanog otvorenja svaki od njih dobit će platna na koja će tijekom sedmodnevne manifestacije prenijeti svoj umjetnički doživljaj Mošćenica. Novi radovi bit će izloženi na dan zatvaranja kolonije 27. kolovoza, a moći će se razgledati do 10. rujna. Na ovogodišnjoj koloniji sudjelovat će uz dvoje lokalnih umjetnika gosti iz brojnih zemalja – Italije, Njemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine te Austrije.

“Velikim” umjetnicima pridružit će se i mali stvaraoci koji će tijekom trajanja kolonije moći sudjelovati u dvije kreativne likovne radionice na istu temu. Taj je program nazvan Mošćenički pinelići 2011., a održat će se 23. i 25. kolovoza. Djeca će raditi kolažom, oslikavanjem kamena različitim tehnikama, prirodnim materijalima i sl. i to na zadane teme i tehnike. Lani je na dječjim radionicama sudjelovalo osamdesetak djece, što je i njima i roditeljima uvelike obogatilo doživljaj odmora u ovom kraju.

Koloniju organizira Radna grupa za kulturni turizam pri Katedri Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga uz pomoć Turističke zajednice Mošćeničke Drage, Općine Mošćenička Draga i Zajednice Talijana Mošćenička Draga.