Kvarner newsletter / broj 44

Organizirano pješačenje i boravak u prirodi
Upoznajte Mitsko-povijesnu stazu “Trebišća – Perun”

Tradicionalno rujansko organizirano pješačenje u Trebišće mitsko-povijesnom stazom koja vijuga istočnim padinama Učke iznad Mošćeničke Drage i ovaj će put zainteresirane turiste povesti u pravu povijesnu avanturu. Zanima li vas više, dođite 11. rujna u Mošćeničku Dragu jer polazak je zakazan za 10 sati ujutro.

Zanima li vas tko su zapravo Slaveni, odakle su i zašto došli na ovo područje te kakva su bila vjerovanja prema kojima su “krojili” život svoje zajednice, a usput ste i veliki avanturist, 11. rujna svakako dođite u Mošćeničku Dragu, odakle se u 10 sati ujutro kreće na još jedno organizirano pješačenje u Trebišće. Oni koji su već imali prilike upoznatu tu atraktivnu stazu znaju da nije riječ samo o pješačenju nego o pravoj pustolovini koja krije priču stariju od tisućljeća.

Staza vijuga istočnim padinama Učke, iznad Mošćeničke Drage uz brojne prirodne atrakcije, poput jednog dubokog i tajnovitog klanca. A prava su zanimljivost drevne priče koje će vam usput biti ispričane. One su mahom vezane uz dolazak Slavena u ove krajeve te donose niz uzbudljivih crtica o događanjima na brojnim ovdašnjim lokacijama. Upravo su se na tom području odvijala mitska zbivanja kroz koja se uz poznate činjenice otkrivaju tko su zapravo Slaveni, odakle su i zašto došli na ovo područje te kakva su bila vjerovanja prema kojima su prilagođavali život svoje zajednice. Turistima će biti ispričana i uzbudljiva priča o tome kako su tragovi te drevne prošlosti preživjeli tisućljeće nemirne povijesti, da bi danas, djelić po djelić, bili sastavljani u ono što znamo o životu na ovom prostoru.

Staza vodi kroz netaknutu prirodu i očuvane zaseoke kanjona Potoške vale do vrha Perun visokog 880 metara. Duga je 15 kilometara, a obilazak traje oko sedam sati.