Kvarner newsletter / broj 44

Najslađi opatijski suvenir
Jedinstveni okus “Opatijske kamelije”

Turisti grada Opatije od kraja srpnja imaju jedinstvenu mogućnost da kao uspomenu na boravak na Kvarneru ponesu najnoviji i zacijelo najslađi opatijski suvenir – originalnu tortu “Opatijska kamelija”, čiji su sastojci ne samo slasni već joj daju i dug rok trajanja pa se mogu odnijeti bilo gdje po svijetu…

Turistički cvijet, kako se grad Opatija često opisuje, krajem srpnja dobio je svoj – slatki cvijet. To je najnoviji i zacijelo najslađi suvenir – torta “Opatijska kamelija”. Originalna torta ima jedinstven voćni okus za sve sezone, a dodatnim, tajnim sastojcima podsjeća na mirise Mediterana.

Osmislila ju je domaća umjetnica Yasna Skorup Krneta, ujedno i predsjednica opatijske Udruge ljubitelja kamelija Iginio Scarpa. Tim je projektom postigla odličan spoj gastronomije, turističkog suvenira i imidža Opatije, koja je poznata po bogatoj hortikulturi i kamelijama kao sastavnim dijelom cvjetne vizure grada. Uostalom, to je i bila početna misao, a za izradu torte koja se kao suvenir može ponijeti na bilo koji kraj svijeta zaslužni su slastičari hotela Milenij, Bristol i Imperial. Torte se u spomenutim hotelima mogu kupiti u originalnom pakiranju po cijeni od dvadesetak eura.

“Opatijsku kameliju” krasi osebujan voćni okus smokava, badema, naranče, grožđica, čokolade i marcipana te jedinstven izgled koji podsjeća na taj “kraljevski” cvijet.

Opatija i kamelije već dugo “žive” u skladnom odnosu, a ovaj projekt samo potvrđuje tu misao. Naime, prve su se kamelije u Opatiji pojavile davne 1894. godine. Kao dar svojoj supruzi donio ih je plemić Iginio Scarpa i otad do danas cvijet kamelije obvezatan je detalj opatijske razglednice, obvezatan djelić hortikulturnog mozaika grada. Kako bi je još više približili turistima kamelija se posljednjih godina više puta javljala kroz razne tematske umjetničke, ali i gastronomske izložbe. Namjera je od cvijeta kamelije napraviti opatijski brend, čemu će sigurno pridonijeti i ova ukusna i lijepa torta-suvenir koja dugo traje.