Kvarner newsletter / broj 44

Viškovo
Četverodnevna fešta Matejna

Nakon dugog toplog kolovoza Viškovo se tek sprema za najveću ljetnu manifestaciju – proslavu Matejne; ona okuplja doslovno sve stanovnike koji na ovaj ili onaj način pridonose svakodnevici što je mnogi turisti nemaju prilike vidjeti na jednom mjestu. Stoga se i na ovogodišnjoj Matejni, od 21. do 25. rujna, očekuje veliki broj posjetitelja i mnogo, mnogo zabave.

Dok ljeto već polagano izmiče, u Viškovu se tek pripremaju za najveću feštu – proslavu Matejne, koja će se u čast zaštitnika sv. Mateja održati od 21. do 25. rujna. Tradicionalna je to manifestacija, koja će se ove godine održati 19. put, a od dalekih prvih izdanja odavno je prerasla lokalne okvire.

Tijekom četiri dana, koliko manifestacija obično traje, na brojnim lokacijama posjetiteljima se predstavljaju sve udruge koje djeluju na području Viškova. Održat će se veliki gospodarski sajam, izložbe ručnih radova, prehrambenih proizvoda, smotre mažoretkinja, sportski turniri, izvesti bogat kulturno-umjetnički program, bit će zabave, plesa i večernjih koncerata poznatih hrvatskih pop-glazbenika. Tijekom svih dana trajanja manifestacije i ugostiteljski objekti daju svoj obol – radit će s produženim radnim vremenom, a gostima nuditi svoje najbolje specijalitete. Viškovo je i inače dobro poznato po gastronomskoj ponudi, koju u velikoj mjeri karakteriziraju ukusni, autohtoni domaći specijaliteti od divljači i mesni meniji s primjesama modernih delicija.

Prvi dan Matejne otvorit će Halubajska noć rezervirana za “kraljeve kvarnerskih karnevala” halubajske zvončare, dok je završna večer posvećena poznatom viškovskom skladatelju, melografu, glazbenom pedagogu i čuvaru tradicije dvoglasnog pjevanja Ivanu Matetiću Ronjgovu. Riječ je o manifestaciji Matinjada pul Ronjgi, koja se već četvrt stoljeća održava u njegovoj rodnoj kući u Viškovu. Zahvaljujući predanom radu nekolicine entuzijasta te uvrštenjem dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-v popis zaštićene nematerijalne baštine, manifestacija Matinjada pul Ronjgi svake godine privuče veliki broj zaljubljenika u tu vrstu lokalnih napjeva.