Kvarner newsletter / broj 44

Odlična statistika Lošinja
Do sredine kolovoza ostvareno 1,5 milijuna noćenja

Nekoliko dana ranije nego lani na Lošinju je krajem srpnja uz vatromet proslavljeno milijunto turističko noćenje, a obznanjen je i porast broja gostiju za čak 16 posto, što potvrđuje da je otok atraktivna cjelogodišnja destinacija koja je pronašla pravu formulu za odmor i zabavu. Dakako, atraktivni se programi nastavljaju i u rujnu…

Milijunto noćenje turista na otoku Lošinju krajem srpnja svečano je proslavljeno velikim koncertom, vatrometom, nagradnim igrama za goste, animacijom za djecu, nastupom lošinjskih mažoretkinja i Puhačkog orkestra Josip Kašman. Bila je to prilika i za obznanjivanje odličnih rezultata prema kojima je na otoku u prvoj polovici godine, u odnosu na isto razdoblje lani, zabilježen 16-postotni porast broja noćenja. Odličan se posjet nastavio i nakon toga pa je do sredine kolovoza ostvareno ukupno 1,5 milijuna turističkih noćenja. Treba to zahvaliti kvalitetnom destinacijskom menadžmentu i odličnoj suradnji malološinjske turističke zajednice, hotelijera, kampova, agencija i lokalnog stanovništva, sustavnom osmišljavanju novih, zabavnih projekata zbog kojih je odmor u gradu uzbudljiv tijekom cijele godine.

Programi se nastavljaju i tijekom rujna. Prvi dani ovoga mjeseca rezervirani su za ljekovite činitelje po kojima je destinacija toliko poznata. Riječ je o 12. Školi prirodnih ljekovitih činitelja “Lječilišna destinacija” koja se u Velom Lošinju održava od 2. do 4. rujna, a sudionici koji se na nju prijave dobit će brojna praktična i teorijska saznanja o tome kako poboljšati kvalitetu svakodnevnog života. Uz teorijska saznanja – jer radi se o projektu u kojemu sudjeluju članovi Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatski liječnički zbor i Lječilište Veli Lošinj – sudionici će moći sudjelovati i u brojnim praktičnim treninzima.

U nastavku rujna turisti će moći birati programe u sklopu popularnog Miomirisnog festivala na kojemu se nude mnogi autohtoni otočni proizvodi – maslinovo ulje, med, likeri, marmelade... i originalni lošinjski suveniri. Prvi rujanski Miomirisni festival je 1. rujna u Nerezinama, a drugi i treći održat će se 7. odnosno 14. rujna u Malom Lošinju.

Turisti se mogu okušati i u likovnom izričaju na radionicama pod nazivom “Druženje s Haračićem” koje će se u uvali Čikat kod spomenika poznatog lošinjskog botaničara Ambroza Haračića (1855-1916) održavati 11., 18. i 25. rujna. Ljubitelji umjetnosti mogu obići nekoliko izložbi umjetnina postavljenih u lošinjskim galerijama i muzejima, a 17. rujna moći će pratiti veliku Regatu tradicijskih barki koja će se održati nedaleko od Nerezina.

Tko na otoku ostane do prvog dana listopada moći će doživjeti još jednu lošinjsku atrakciju – cjelodnevnu Arbunadu, kad se rukom iz barke love arbuni. Takav način lova lijepe ružičaste ribe arbuna ne može se vidjeti nigdje na cijelom Jadranu osim na Lošinju.