Kvarner newsletter / broj 44

Ručno rađene čokolade s Raba
Slastice s okusom Mediterana

Rapskoj torti, nadaleko poznatom autohtonom slatkom suveniru s otoka Raba, nedavno se pridružio još jedan originalni slatki proizvod, ručno rađena čokolada Delicia, koja se na tržištu slatkiša i suvenira pojavila u pet okusa i aroma Mediterana – s rogačem, lavandom, pinjolom, crvenim paprom i narančom.

Turisti koji se odmaraju na Rabu zasigurno se nikome neće moći požaliti da im je nedostajalo kvalitetnih i originalnih slatkiša, jer otok od ovoga ljeta ima čak dvije ukusne i jedinstvene slastice. Dosad se titulom originalne i autohtone slastice s otoka Raba dičila Rapska torta, o kojoj su zapisi stari više od devet stoljeća. Uz nju su kao otočke slastice poznati i med, pekmez, sušeno ili ušećereno voće i keksi. No, od ovoga ljeta s otoka dolazi i originalna ručno rađena čokolada. Jedinstvena čokolada Delicia na tržištu se pojavila u pet okusa – s rogačem, lavandom, pinjolima, crvenim paprom i narančom. Sirovine za proizvodnju same čokolade uvoze se iz Venezuele, crveni papar stiže iz Brazila, a svi su ostali sastojci izvorni hrvatski. Tako naranče za ručno rađenu čokoladu Delicia stižu s otoka Visa, rogač dolazi s poluotoka Pelješca, pinjole nabavljaju duž cijele Dalmacije, a lavanda je s otoka Raba.

U tvornici zasad radi pet ljudi koji svaki dan proizvedu petstotinjak čokolada od 50 grama, a prodaju se po cijeni od oko 3,5 eura.

Čokolade Delicia proizašle su iz dugogodišnje suradnje trgovine Delicia i poznate rapske slastičarnice Vilma u kojoj se duže od jednog desetljeća proizvode tradicionalne slastice, poput keksa s okusom cimeta, rogača, badema...