Kvarner newsletter / broj 4

Travanjske manifestacije u Opatiji i Lovranu
Festival kave i festival šparoga

Uz dane otvorenih wellness vrata, trešanja, čokolade i mnoge druge koji se organiziraju u Opatiji, ove će se godine prvi put održati i Festival kave, u petak 4. i subotu 5. travnja u Hotelu Ambasador. Već istog dana u Lovranu započinje Festival šparoga, tj. Fešta od šparug.

Festival kave, Coffee Break Festival, organiziran je s ciljem da okupi sve u sektoru proizvodnje kave kao i ljubitelje ispijanja kave.

U okviru događanja moći će se upoznati cijeli proces proizvodnje kave od prženja do degustiranja, sudjelovati u radionicama pripreme kave, promatrati natjecanje najboljih barista – ugostiteljskih radnika koji profesionalno i pravilno pripremaju espresso, posjetiti izložbu “Kava i poznati”, degustirati kavu i nazočiti događanju “Kava i knjiga”.

Ta novost u turističkoj ponudi grada Opatije zasigurno će je ispuniti gostima, zbivanjima i neodoljivim mirisima kave.

Odmah nakon završetka Festivala kave, u susjednom Lovranu započinje 8. Festival šparoga koji će trajati do 13. travnja. U vrijeme festivala lovranski će ugostiteljski objekti nuditi specijalitete na bazi divljih šparoga, a za završno slavlje pripremit će se “vela fritaja” od 1000 jaja i 30 kg šparoga spravljena u velikoj tavi promjera 2 metra. Festival uključuje bogat etno program uz folklor i smotru harmonikaša Liburnije te boćarski turnir “Šparuga kup”.

Početak lipnja u Lovranu i Lovranštini rezerviran je za Dane trešanja. Tada lovranske kavane i restorani te brojni štandovi na Trgu slobode nude plodove sočnih trešanja, kolače i druga jela od trešanja napravljena po starim domaćim receptima, a manifestaciju upotpunjuje prigodan zabavni program.