Kvarner newsletter / broj 44

Motoristi – dobrodošli!
40. Motohappening na Grobniku

Svi koji na Kvarner dolaze motociklima, a mnogo je takvih, odmor u rujnu neplanski mogu provesti isprobavajući brzinske mogućnosti svojih limenih ljubimaca i to na najboljoj trkaćoj stazi u Hrvatskoj – onoj na Grobniku, gdje će se od 9. do 11. rujna održati 40. Motohappening.

Odmarate li se na Kvarneru, a ljubitelji ste brzina i vozite motocikl, od 9. do 11. rujna Autodrom Grobnik čeka i vaš doprinos 40. Motohappeningu. Tradicionalni moto-susret opet će biti mjesto na kojemu neće nedostajati ni ljudi ni motocikala, pa stoga ni adrenalina, a tijekom sva tri dana događanja posjetitelji će se itekako dobro zabaviti.

Prvi ovakav susret na Grobniku održan je 1997. godine, a organizaciju potpisuju najtiražnija specijalizirana revija za motocikle i skutere u Hrvatskoj “Moto Puls” i tvrtka Ðuro sport. Od tada pa do danas Motohappening je ostao jedina priredba na Grobniku s mogućnošću “razgledavanja” staze u rekreativnoj vožnji – samostalno, u paru ili pod pratnjom instruktora. Naime, sva ostala događanja na Grobniku spadaju ili u natjecanja ili u treninge pa Motohappening doista daje mogućnost da rekreativni vozači isprobaju kvalitetu staze, odmjere snagu svojih motocikala, ali i vlastito umijeće brze vožnje bez rizika od prometnih prekršaja.

Program započinje u petak 9. rujna. Taj je dan posvećen slobodnim treninzima i rekreativnom isprobavanju staze, a vrhunac je utrka Happy Race (bez limita na kubikažu). Utrka počinje u 18 sati i vozi se ukupno šest krugova. Subota je rezervirana za treninge i vožnju po timovima (grupe s prijavljenih nekoliko članova), a tijekom dana održat će se nekoliko utrka – u 16.40 sati Utrka Aprilia-Spyke-Vemar Cup (5 krugova), Utrka Team (no limit, 16 krugova), Utrka Dunlop Moto Puls Cup. U 18 sati započet će i freestyle Stunt Show te svečano proglašenje pobjednika. Program za nedjelju sličan je kao i ranijih dana. Treninzi počinju oko 10 sati, nastavljaju se s mogućnošću vježbanja s instruktorima, održat će se i rekreativne utrke bez pretjecanja, a u poslijepodnevnim satima i posljednje utrke 40. Motohappeninga. Riječ je o utrkama: Zoki Cup (no limit, 7 krugova), Serija i Proserija (6 krugova), Đuro Cup (za dvocilindrene motore, 5 krugova), Utrka Dunlop Moto Puls Cup (5 krugova) te proglašenje pobjednika.

Staza je duga 4168,75 m. Ukupna dužina zavoja iznosi 2017,63 metra, minimalna širina 10 metara, širina ciljne ravnine 15 metara, maksimalan je nagib 10 posto, zavoja ima 15 (9 lijevih, šest desnih).

Staza je izgrađena 1978. godine, a svjetski rekord staze i dalje drži Wayne Rainey, klasa do 500 ccm s prosječnom brzinom 168,178 km/h, ostvaren na utrci svjetskog prvenstva 1990. godine.