Kvarner newsletter / broj 44

TZ Kraljevica
120 godina organiziranog turizma

Primorski gradić Kraljevica, smješten u Bakarskom zaljevu usred Kvarnera, 15. srpnja svečano je proslavio 120. obljetnicu organiziranog turizma, a velikom jubileju, kako to i priliči, nazdravili su brojni turisti uz obećanje da će dolaskom i dogodine uveličati ljetnu atmosferu toga privlačnog obiteljskog odredišta.

Velika proslava u povodu 120. godina organiziranog turizma u Kraljevici, starom primorskom gradiću smještenom u Bakarskom zaljevu, turiste je oduševila i upoznala s mnogima nepoznatom pričom o njegovim prvim turističkim danima. Prva naznaka suvremene turističke ponude dogodila se davne 1891. godine kada je na kraljevičkom rtu Oštro uređeno javno kupalište. Od tada pa do danas kupališta, odnosno plaže, uređivala su se duž cijele obale, a gradić važnog povijesnog značenja sve se više pretvarao u atraktivnu turističku destinaciju. Kraljevica danas turistima pruža velike mogućnosti zabave, kulture i smještaja – u Hotelu Kraljevica, potom Kampu Oštro i Turističkom naselju Uvala Scott, koji posluju u okrilju tvrtke Jadran Hoteli Rijeka, te u privatnom smještaju. Relativno mala destinacija upravo je stoga idealna za mirniji, obiteljski odmor.

Vizurama grada, uz plavetnilo mora i zelenila okolnog bujnog raslinja, dominiraju dva srednjovjekovna kaštela s crkvom, koji su povijesna ostavština hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan, a za vrijeme ljetnih mjeseci postaju središta brojnih kulturnih i zabavnih priredbi.

Povijest je ovdje, unatoč modernom načinu života, i dalje sveprisutna, a zavirimo li u arhivske dokumente shvatit ćemo i zašto. Kraljevica se spominje već u XIII. stoljeću kao mjesto gdje se 1242. godine pred navalom Mongola sklonio mađarski kralj Bela IV. Mjesto je poznato i kao austrijska ratna luka, u njemu se nalazi najstarije brodogradilište na Jadranu, a zahvaljujući zemljopisnom položaju, prirodnim ljepotama i zdravoj klimi bilo je jedan od prvih centara zdravstvenog turizma. A spomenuto kupalište na kraljevičkom poluotoku Oštro jedno je od prvih javnih kupališta na Primorju.

Uz Kraljevicu kao središnje mjesto toga područja nezaobilazna su odredišta i slikoviti Bakarac u Bakarskom zaljevu, Križišće i Dol u zelenom Vinodolu, Šmrika na visoravni iznad mora te Neriz na jugu.

Blizina velikih središta, kvalitetan smještaj uz odlične pogodnosti za rekreaciju, nautički turizam i podvodne aktivnosti te bogata zabavna i kulturna ponuda ovaj gradić čine vrlo atraktivnom turističkom destinacijom.