Kvarner newsletter / broj 45

440. godišnjica Lepantske bitke na Krku
Štorija o galiji "Cristo Ressussitato"

U povodu obilježavanja velikog jubileja, 440.obljetnice Lepantske bitke, koja je uvelike odredila povijest Mediterana, u gradu Krku 6. i 7. listopada organizirat će se bogat program koji će na najbolji način prezentirati pomorsku i povijesnu baštinu grada i istočne obale Jadrana.

Krk, grad povijesti i kulture, već četvrtu godinu obilježava sjećanje na slavnu bitku kod Lepanta 1571. godine, koja je u povijesti zabilježena kao jedna od najvećih pomorskih bitaka i ujedno posljednja bitka brodova na vesla, a odigrala se između brodovlja zemalja Svete lige i flote Osmanskog Carstva. Poraz osmanlijske flote na moru odredio je povijest Mediterana i donio nemirna tri stoljeća hrvatskim krajevima. U bitki je sudjelovalo osam galija s istočne obale Jadrana (iz Kopra, Cresa, Krka, Raba, Šibenika, Trogira, Hvara i Kotora). Najveća među njima bila je krčka galija "Cristo Ressussitato" ("Uskrsli Krist") pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Čikute, čiji se grob nalazi u Krčkoj katedrali i jedini je poznati grob zapovjednika hrvatskih galija.

Prigodni program počinje 6. listopada predstavljanjem poštanske omotnice sa stiliziranim motivom krčke galije trireme i predstavljanjem poštanskog žiga s istim motivom kojim će se na dan održavanja bitke 7. listopada pečatiti sva pošta koja će se slati iz Krka.
Grad Krk i Galerija Decumanus ugostit će predstavnike Grada Kotora, čija je galija "Sv. Trifun" također sudjelovala u bitki. Grad Kotor predstavit će se izložbom "Pomorstvo Boke kotorske za vrijeme venecijanske uprave 1420.-1797." s posebnim osvrtom na drugu polovicu XVI. stoljeća, vrijeme bitke kod Lepanta. Posjetitelji će moći vidjeti maketu galije "Sv. Trifun", pomorske karte toga doba te raznu brodsku opremu s galija. Taj dio programa odvija se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture Crne Gore i Republike Hrvatske.

Naš poznati fotograf Šime Strikoman snimit će 7. listopada na Krčkoj rivi milenijsku fotografiju sa stiliziranim motivom galije koju će formirati oko 750 ljudi, što odgovara približnom broju članova posade na galiji. Program se nastavlja u večernjim satima originalnom Galijotskom večeri uz prigodni glazbeni program te degustaciju galijotskih ića i pića.

Od 5. do 14. listopada u Krčkoj katedrali moći će se obići grob soprakomita Ljudevita Čikute.
U bitki kod Lepanta (grčki grad Nafpaktos), jednoj od najslavnijih bitaka u povijesti, sudjelovalo je više od 600 galija, odnosno galijuna, galeaca i fuski. Na čast i slavu 80.000 vojnika, mornara i veslača, pripadnika Svete lige, papa Pio V., koji je imao viziju pobjede i prije same bitke, primivši vijest o pobjedi pozvao je kršćane na molitvu zahvale kršćanskoj pomoćnici Djevici Mariji i 7. listopada ustanovio kao dan zahvale Blaženoj Djevici, koju hrvatski puk stoljećima slavi kao blagdan Gospe od ružarija, što je česti motiv u sakralnom slikarstvu renesanse i baroka duž cijelog Mediterana. Krčka galija "Cristo Ressussitato" nalazila se na lijevom krilu kao dvadeset i osma u prvom navalnom redu, a upravo je uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio presudan za pobjedu.

Malobrojne galije na desnom osmanlijskom krilu započele su povlačenje, što je lijevom krilu omogućilo da pomogne kršćanskim snagama centra i desnog krila. Krčka je galija potonula za vrijeme borbe. No, već u ranim poslijepodnevnim satima 7. listopada 1571. godine Sveta liga izvojevala je pobjedu, što je konačno označilo kraj turske dominacije na Mediteranu i promijenilo daljnji tijek povijesti. Hrvati kao članovi pobjedničke Svete lige pomogli su Mediteranu i Europi, ali i znatno otežali vlastiti položaj u narednim stoljećima, jer su se osmanlijski pohodi ka Europi nastavili Balkanom i našim krajevima.