Kvarner newsletter / broj 45

Svjetski dan pješačenja na Lošinju
Osoršćica vas očekuje!

Zateknete li se na Svjetski dan pješačenja, 23. listopada, na otoku Lošinju, pridružite se izletu koji vodi na otočke planinske vrhove masiva Osoršćice. Koju ćete od dviju ponuđenih staza odabrati ovisi prije svega o vašoj kondiciji...

U suradnji s Planinarskim društvom, Turistička zajednica Maloga Lošinja u povodu Svjetskog dana pješačenja organizira izlet na otočki planinski masiv Osoršćicu. Na taj se način promovira zdrav način života, održavanje kondicije te ukupna briga o zdravlju. Ovisno o kondiciji, izletnici mogu birati dva smjera. Teža pješačka staza, koja traje oko četiri sata, kreće iz Nerezina, a prva joj je postaja Sv. Mikul, po mnogima najljepši vrh na otoku Lošinju, na kojemu se nalazi kapela sv. Nikole u kojoj je planinarska upisna knjiga.

Sljedeća je postaja najviši otočni vrh Televrin (589 metara), na koji se popeo i austrijski prijestolonasljednik Rudolf. Put se nastavlja preko Planinarskog doma Sv. Gaudent te završava u Osoru. Uz druženje i doprinos dobroj kondiciji, ovaj izlet – česti itinerar gostiju Lošinja i Cresa u sva godišnja doba – zadivljuje i prekrasnim pogledom na cresko-lošinjski arhipelag, ali za vedrih dana i sve do Gorskog kotara i planinskog masiva Velebit.

Onima koji kondiciju tek stječu ili nemaju veće sportsko-rekreativne ambicije preporučujemo manje zahtjevnu i kraću rutu koja počinje u Osoru, vodi do Planinarskog doma Sv. Gaudent i završava u Osoru. Hoda se sat i pol, a užitak u prirodi i prekrasnom pogledu lijepa je nagrada što ste odlučili "radno" provesti Svjetski dan pješačenja. Ne zaboravite – poručuju organizatori – pritom na opremu i sportsku odjeću te ponesite vodu ili prirodni sok.