Kvarner newsletter / broj 4

Delnice
Projekti za turistički razvoj

Ušavši u programe pretpristupnih fondova EU, grad Delnice umjesto središta drvne industrije polako postaje atraktivna turistička destinacija. Grad je od EU priskrbio više od dva milijuna eura i u pet godina već je ostvareno šest-sedam raznih projekata, a u planu su i mnogi drugi.

U poglavarstvu Delnica odlučni su mjesto pretvoriti u privlačno turističko odredište. Gradski proračun za ovu godinu veći je nego ikad i iznosi 45,44 milijuna kuna. Za 2008. godinu u planu je mnogo projekata, a najvažnija su tri velika. Prvi projekt, “Svijet Kupe”, obuhvaća obnovu fasade na Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te uređenje šetnica i bit će završen u proljeće ove godine. Projekt “Zelena ljepotica” realizira se u suradnji sa Slovencima, a pretpostavlja obnovu kanalizacije za manja mjesta u okolici Delnica. Najveći ovogodišnji projekt je izgradnja sportske dvorane koja će stajati gotovo tri milijuna eura. EU bi trebao pokriti polovicu troškova.

Grad je također surađivao s talijanskom pokrajinom Friuli-Venezia-Giulia te poljskim ogrankom za ekonomski razvitak EPRD s kojima je ostvaren projekt pružanja socijalnih usluga i gradnje proizvodnih kapaciteta.

Najveći goranski grad Delnice odlikuje se raznolikim prirodnim osobitostima, dobrom klimom, različitom vegetacijom, poljoprivrednim mogućnostima i ekonomsko-geografskom otvorenošću što su zajedno izvanredne pretpostavke za univerzalni turistički proizvod velike vrijednosti. Delnice su središte Gorskog kotara koji oduševljava i privlači zaljubljenike u prirodu, sport i odmor svojom gorovitošću i zelenilom, maglom i zimom, bujnom šumom i bistrim potocima, obiljem gljiva, šumskih plodova i ljekovitog bilja, špiljama te jamama i ponorima.