Kvarner newsletter / broj 45

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Skupna izložba slikara Münchenskog kruga, Trojice i Zemlje

"Od Münchenskog kruga do grupa Trojica i Zemlja (1910.-1935.)" naziv je izložbe slavnih hrvatskih slikara koja se od kraja rujna do 3. studenoga može pogledati u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

I zložba "Od Münchenskog kruga do grupa Trojica i Zemlja (1910. – 1935.)", koja se u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti može pogledati sve do 3. studenoga, otkriva brojne radove umjetnika čije je antologijsko značenje obilježilo likovni život Hrvatske u prvoj polovici XX. stoljeća. Projekt, koji bi ljubitelji umjetnosti svakako trebali pogledati, nastao je u suradnji riječkog muzeja i zagrebačke Moderne galerije, iz čijih su fundusa odabrana najveća djela slikara triju spomenutih grupa – "münchenske" kojom počinje hrvatska moderna, na koju se oslanjaju Grupa trojice i takozvani zemljaši.

Pripadnici Münchenskog kruga četvorica su hrvatskih slikara – Josip Račić, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić i Oskar Herman, koji su se početkom XX. stoljeća, u razdoblju kada na europskoj kulturnoj sceni sazrijevaju umjetničke avangarde, školovali na Akademiji u Münchenu. Naziv duguju upravo tom razdoblju školovanja na münchenskoj akademiji, koje je obilježilo njihovo daljnje umjetničko djelovanje. Izložba je osim slavnoj muškoj četvorki posvećena i najpoznatijoj umjetnici toga vremena Nasti Rojc, autorici koja se kao žena nije imala pravo školovati na Akademiji, ali je njena uloga u razvoju hrvatske moderne umjetnosti neprijeporna.

Tradiciju Münchenskog kruga nastavljaju slikari Grupe trojice koju čine Vladimir Becić, Ljubo Babić i Jerolim Miše, skupina umjetnika koji tadašnje područje interesa proširuju i na regionalno i etnografsko. Glavni razlog okupljanja bilo je njihovo veliko nezadovoljstvo neaktivnošću tadašnjeg zagrebačkog Društva umjetnosti te želja da se oformi likovna koncepcija koja će biti specifična hrvatska, originalna te istovremeno konkurentna Europi.
Vječito suprotstavljena tom stavu Trojice, oformljena je Grupa Zemlja, a čine je slikari, kipari i arhitekti lijeve orijentacije i izrazitog figurativnog izraza. Grupa djeluje od 1929. do 1935. godine, a bilo je to prvo hrvatsko udruženje umjetnika u kojemu glavnu riječ nisu imali samo slikari nego ravnopravno i brojni drugi stvaraoci, čiji se likovni izraz temeljio na pučkoj jednostavnosti, socijalnoj tematici, razumljivom likovnom izričaju, ali i europskoj tradiciji.