Kvarner newsletter / broj 45

Listopad na Rabu
Bogat izbor za sve

Otok Rab i nakon ljeta turistima nudi mnogo zabave u skladu s tradicijom i jedinstvenim mogućnostima kojima se ponose, pa će gosti tijekom listopada moći uživati u izvornim rapskim okusima, avanturama i ekološki osviještenim programima...

U nastavku zabavne turističke sezone gosti otoka Raba su 1. listopada okusili pravu pustolovinu. Riječ je o pustolovnoj utrci Rab Adventure Challenge (R.A.C.) namijenjenoj svima – od vrhunskih, profesionalnih sportaša do amatera, rekreativaca i ljubitelja prirode. Kroz utrku se izmjenjuju brojni outdoor sportovi – trekking, vožnja brdskim biciklom, vožnja kajakom, plivanje, ronjenje, coastering (savladavanje obale), s time da sve discipline zahtijevaju vrhunsko znanje u orijentaciji (s kompasom i zemljovidom). Odabir disciplina koje se izmjenjuju napravljen je prema prirodnim resursima i konfiguraciji terena na području gdje se utrka odvija. A s obzirom na to da je riječ o utrci uz more, sudionici – timovi od dva sudionika – moraju biti spremni na puno "neposrednog dodira" s morem i više morskih disciplina.

Nakon te pustolovine turisti mogu nastaviti u eko-rekreativnom stilu jer je od 3. do 7. listopada na redu manifestacija pod nazivom "Eko šetemana – Kanata 2011", koja otkriva okuse i mirise Raba. Svaki je dan posvećen drugoj namirnici, a glavno prijevozno sredstvo za odlazak na brojna imanja po otoku je bicikl. Počinje se Danom vina i obilaskom vinograda te degustacijom vina kod obitelji Jureša u Barbatu. Drugi je dan (4. listopada) posvećen maslinama, kada turisti nakon šetnje maslinikom obitelji Gabrić u Mundanijama mogu kušati brojne proizvode od maslina. Nakon toga slijedi Dan meda i posjet eko-gospodarstvu "Natura Rab" obitelji Kaštelan u Barbatu, a na Dan lavande (6. listopada) turisti će se prošetati nepreglednim poljima lavande obitelji Španjol u Mundanijama. Ako niste znali što se sve od lavande može raditi, ovo je idealna prilika za nova saznanja.

Za svaki od spomenutih programa polazak biciklom predviđen je u 10 sati ujutro iz parka Boškopini u gradu Rabu.

Nakon ovih rekreativnih eko programa, 7. listopada na rapskom Trgu Municipium Arba organizirat će se Kanata kojom se označava završetak glavne turističke sezone, uz bogat izbor autohtonih izvornih otočkih jela koje će za sve pripremiti hotelsko poduzeće Imperial d.d., a klapa Cambi je gost večeri.