Kvarner newsletter / broj 45

Dani maslina u Puntu
Osjetite djelić otočke svakodnevice

Mjesto Punat na južnom dijelu otoka Krka u listopadu tradicionalno privlači turiste iz cijele Europe koji ovamo dolaze uživati u berbi maslina te rame uz rame s domaćinima osjetiti djelić prave otočke svakodnevice.

Od 1. do 10. listopada u mjestu Punat na otoku Krku održat će se još jedni tradicionalni Dani maslina. Živopisna je to manifestacija koja već dugi niz godina privlači turiste iz cijele Europe koji žele osjetiti djelić otočke tradicije, kušati brojne specijalitete od maslina te rame uz rame s domaćinima sudjelovati u berbi. Posao, naravno, nije lak, no u tome i jest čar takvog aktivnog odmora. Posebno stoga što berba protječe u dobrom društvu, uz zvukove tradicionalnog glazbala s Kvarnera – sopila, uz pjesmu i okrjepu težačkom marendom koju domaćini obavezno daruju svojim beračima.

Kako je riječ o manifestaciji kojom se krčkim gostima prezentira sve bogatstvo vezano uz masline, njihovu ljekovitost, berbu i proizvodnju ulja, ovo je jedinstvena prilika da turisti postanu dio te tradicije. Da bi cijeli doživljaj doista bio vrhunski, o tome ne brinu samo domaćini nego i kuhari iz cijele zemlje koji se tih dana okupljaju na berbi te gostima kroz atraktivno gastronomsko natjecanje prezentiraju čitav niz specijaliteta na bazi maslina. Oni pripremaju delicije koje mnogi nikada nisu imali prilike kušati, a ima li većeg zadovoljstva do uživanja u jelu u čijem ste stvaranju berući masline i sami pomogli?

Punat je smješten na južnoj strani otoka Krka, a poznat je po maslinicima i maslinarima koji već stoljećima njeguju maslinarstvo. Osim toga, u posljednja dva desetljeća Puntari su znatno podigli kvalitetu svojih nasada, obnovili su stare i zasadili mnoge nove maslinike što je povećalo proizvodnju ulja, a poboljšana je njegova kvaliteta pa su krčka maslinova ulja poznata i izvan granica Hrvatske.