Kvarner newsletter / broj 45

Muzej grada Rijeke
Na jednom mjestu dvije velike izložbe

"Emilio Ambrosini – arhitektonska ostvarenja u Rijeci i Opatiji 1884.-1912." i "Sto godina Fotokluba Split" dvije su velike izložbe koje se tijekom listopada mogu razgledati u Muzeju grada Rijeke.

Muzej grada Rijeke posjetiteljima tijekom listopada nudi čak dvije reprezentativne izložbe. Jedna se bavi arhitektonskim ostvarenjima koja šetajući Rijekom i Opatijom možete obići, dok druga predstavlja retrospektivu najboljih radova autora koji su tijekom posljednjih sto godina djelovali u Fotoklubu Split, jednom od najpoznatijih hrvatskih fotoklubova.
Prva izložba "Emilio Ambrosini – arhitektonska ostvarenja u Rijeci i Opatiji 1884.-1912." donosi fotografije i nacrte brojnih pročelja riječkih i opatijskih zgrada, a na njoj je predstavljena i monografija o cjelokupnom autorovom stvaralaštvu. Izložba je tvorena 15. rujna, a može se pogledati do 29. listopada.

Talijanski je arhitekt Emilio Ambrosini od 1884. do 1912. godine živio i radio u Rijeci, a u tom je gradu kao i u Opatiji u duhu srednjoeuropskog visokog historicizma oblikovao fasade i unutrašnjost brojnih poznatih zdanja. Kako se školovao u Grazu i pratio umjetnička zbivanja u Beču, gdje se potkraj XIX. stoljeća pojavljuje secesijski stil i odakle se početkom XX. šire utjecaji modernog znanstvenog urbanizma, Emilio Ambrosini projektira objekte secesijskih obilježja (kuće Schittar, Fabich itd.), pa njegova pročelja s naglašenom figurativnom i geometrijskom dekoracijom dandanas krase neke riječke i opatijske zgrade.

Druga je izložba – otvorena 20. rujna, a zatvara se 27. listopada – velika retrospektiva brojnih fotografa iz Dalmacije koji su tijekom posljednjeg stoljeća uvelike utjecali na razvoj fotografije u Hrvatskoj. Splitski, zagrebački i riječki fotoklubovi najveći su i najznačajniji u zemlji.

Jednu od najstarijih i najpoznatijih fotografija koje posjetitelji mogu vidjeti na ovoj izložbi snimio je prije točno sto godina Murpourgo Luciano i nazvao je "Ispraćaj u splitskoj luci". Ta se fotografija nalazi i na pozivnici za izložbu.