Kvarner newsletter / broj 45

Bundevijada u Vrbovskom
"Kako su nekad živjeli stari..."

Gradski stres i svakodnevnu rutinu barem na dva dana zamijenite idiličnom seoskom atmosferom i otiđite na tradicionalnu Bundevijadu u Vrbovskom, gdje ćete 8. i 9. listopada moći uživati u svijetu stare goranske baštine i ukusnih specijaliteta od bundeve...

Bogati dvodnevni program tradicionalne Bundevijade, koja će se 8. i 9. listopada održati u goranskom gradiću Vrbovskom, i ove će godine odisati toplom pričom o zaboravljenoj goranskoj baštini i mirisima široke palete specijaliteta od bundeve. Manifestacija je to koja će sedmu godinu zaredom objediniti slavljenje bogate i plodne jeseni, stare običaje i zanate te predstaviti lokalne proizvođače domaćih specijaliteta, proizvoda i suvenira. Program će oba dana trajati od 10 do 18.30 sati, a izmjenjivat će se nastupi glumaca, pjevača, plesača… Svi će oni nastupiti s istim ciljem – zabaviti publiku i uprizoriti detalje iz tradicije i običaja Gorskog kotara, ali i drugih krajeva Hrvatske.

S obzirom na to da se Bundevijada organizira sedmi put zaredom, organizatori se trude svake godine ponuditi nešto novo. Tako će se ove godine, primjerice, organizirati zajedničko fotografiranje za takozvanu milenijsku fotografiju stilizirane bundeve. Riječ je o popularnom projektu čiji je tvorac poznati fotograf Šime Strikoman, a čija je uloga okupiti i fotografirati što veći broj ljudi na zadanu temu. Kako se na Bundevijadi i ove godine očekuje veliki broj posjetitelja kao i veliki broj izlagača (najmanje 50), u Turističkoj zajednici grada Vrbovskog vjeruju da će milenijska fotografija njihove "bundeve" biti itekako uspješna.
Tijekom manifestacije održat će se i zabavan izbor najveće, najmanje i najinteresantnije bundeve, a novost je izbor "najjela" i "najslastice" od bundeve te najboljeg štanda domaćih proizvođača.

Program će se odvijati u prostoru Doma kulture u Vrbovskom gdje će, uz sve opisano, posjetitelji moći razgledati i improviziranu goransku kuću koja će im dočarati autentičnu goransku baštinu i svakodnevicu.