Kvarner newsletter / broj 45

Tršće
Puharski dani kao uvertira u jedinstveni doživljaj

Područje Tršća i grada Čabra na sjeveru Gorskog kotara u jesenskom razdoblju nudi obilje sadržaja, događanja i programa za nezaboravan aktivan odmor – počevši od Puharskih dana koji će 7., 8. i 9. listopada u kraj dovesti brojne zaljubljenike u prirodu, sport i jedinstvenu goransku baštinu, nakon čega će se turistima nuditi i brojni drugi organizirani programi.

Tršćanski i čabarski kraj smješten na sjeverozapadu Gorskog kotara, uz samu granicu sa Slovenijom, po mnogočemu je jedinstveno i privlačno turističko odredište u kojemu gosti mogu uživati u brojnim sportsko-rekreativnim programima, sadržajima kulturnog i vjerskog turizma i bogatoj baštini koja otkriva tradicionalan život od prije nekoliko stoljeća.
Jedan od takvih tradicionalnih momenata sadrže i nadolazeći Puharski dani koji će se na prostoru skijališta Rudnik-Tršće, nakon četiri godine "hibernacije", održati od 7. do 9. listopada.

To je velika manifestacija vezana uz puhove – male životinje koje su u ovom kraju stoljećima prehranjivale njegove žitelje. Tim je životinjicama osnovna hrana bukvin plod, bukvica, kojega u ovim krajevima nije bilo pune četiri godine, pa se s ovogodišnjim rodom povećao i broj puhova te je otvorena sezona njihova lova. No Puharski dani, iako označavaju početak lova na puhove, mnogo su više od toga. Tako će posjetitelji koji dođu u Tršće u petak 8. listopada moći sudjelovati u uzbudljivoj downhill biciklističkoj utrci, a dan kasnije i u nizu drugih programa. Subota je rezervirana za glavni program – početak puholova s organiziranim vođenjem po šumama.

Zainteresirani će se pritom moći okušati i u gađanju ribičkom udicom u metu, a oni kojima je draža drugačija vrsta zabave uživat će u bogatoj baštini – prikazima običaja čabarskog kraja, prodajnoj izložbi domaćih proizvoda i tradicijskih suvenira od drva, nastupima i natjecanju svirača na heligonkama (tradicionalna goranska harmonika), u izvedbama brojnih kulturno-umjetničkih društava i zabavnih pjevača te jedinstvenoj goranskoj gastronomskoj ponudi baziranoj na puhovima, divljači i šumskim plodovima.

Zabavno će biti i u nedjelju 10. listopada koja je rezervirana za literarno izražavanje, priče, likovne radionice i igrokaze – sve na temu puha. Manifestaciju će zatvoriti atraktivni lukostreličari na 3D pokretnim metama, među kojima će svoje vještine pokazati i viceprvak Europe u toj disciplini.

Manifestacija je tek jedan mali dio ukupne turističke ponude ovoga kraja, jedinstvenog u Europi po tome što je čak 94 posto tog područja prekriveno gustom šumom. No šuma koliko skriva toliko i nudi, pa će gosti ovdje tijekom cijele godine uživati u nebrojenim mogućnostima zabave i rekreacije. U ponudi je čitav niz organiziranih programa koji rekreaciju (biciklizam, pješačenje...) kombiniraju s obilaskom brojnih prirodnih, kulturnih, vjerskih i sportskih znamenitosti, a s prvim snijegom, koji u Gorski kotar stiže rano i zadržava se dugo, ponuda se obogaćuje i atraktivnim zimskim sportovima. Uz slalomske staze za alpsko skijanje kao i nordijsko skijanje, od ove bi zime ponuda skijališta Rudnik-Tršće trebala biti obogaćena novim snowboard-parkom te stazom namijenjenom skijašima i borderima početnicima.

A nakon cjelodnevnih aktivnosti turisti za počinak mogu odabrati brojne privatne kuće za odmor ili Hotel-pansion Petrus u vlasništvu tvrtke Turizam Tršće d.o.o. gdje se uz smještaj u 18 prostranih soba mogu opustiti u fitness i wellness centru s finskom saunom, turskom kupelji whirlpool bazenom za osam osoba te masaži s goranskim uljem.