Kvarner newsletter / broj 46

Priznanja struke
Kvarner – regija s najviše turističkih nagrada

Među brojnim priznanjima koja su na Danima hrvatskog turizma sredinom listopada dodijeljena u Šibeniku, destinacije s Kvarnera bile su najbrojnije – turističkim prvakom u 2011. godini proglašen je grad Rab, dok je Opatija ponijela titulu najuređenijeg većeg grada, Krk najljepšeg manjeg grada, a nagrade su dobili i mnogi drugi...

Gradovi Rab, Opatija i Krk dobitnici su najvećih turističkih nagrada koje se tradicionalno dodjeljuju na Danima hrvatskog turizma, manifestaciji koja je ove godine sredinom listopada održana u Šibeniku. “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku” dodjeljuje se na nacionalnoj razini, a provode je Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska televizija. A upravo je tu najveću nacionalnu nagradu – titulu turističkog prvaka u 2011. godine, dobio grad Rab. Akcije “Plavi cvijet” i “Zeleni cvijet”, odnosno ocjenjivanje uređenosti turističkih mjesta kao cjeline te pojedinačnih elemenata turističke ponude, kao i akciju “Djelatnik godine” provodi Glavni ured Hrvatske turističke zajednice u suradnji s turističkim zajednicama primorske i kontinentalne Hrvatske u okviru projekta “Volim Hrvatsku”. U tim je akcijama ovogodišnji pobjednik grad Opatija koji je titulu “Plavog cvijeta” osvojio u kategoriji najuređenijih mjesta s više od 10.000 stanovnika, pobijedivši u najužoj konkurenciji Dubrovnik i Makarsku. Među mjestima s 3000 do 10.000 stanovnika prvi je opet kvarnerski “biser” grad Krk s istoimenog otoka, koji je u toj kategoriji pretekao Vodice i Biograd. Uspješna je i Mošćenička Draga koja je osvojila 2. mjesto među najuređenijim destinacijama na Jadranu s manje od 1000 stanovnika.

Ove su godine dodijeljena i brojna posebna priznanja, a Kvarner je i tu uspješan. Tako je mjesto Lopar na otoku Rabu dobitnik posebnog priznanja za najbolju javnu plažu na Jadranu, najboljim suvenirom na Jadranu proglašen je set suvenira od školjaka s certifikatom “Hrvatski otočni proizvod” Art studija Patrikana Rab. Priznanje otoku Rabu dodijeljeno je i u akciji “Doživi Hrvatsku” – oznaku kvalitete u kulturnom turizmu dobila je Rapska fjera kao najbolji hrvatski kulturni događaj ove godine. U izboru djelatnika godine u akciji “Čovjek – ključ uspjeha u turizmu” najbolja agencijska djelatnica je Ana Predovan Brkarić, vlasnica riječke turističke agencije Travelana. U akciji “Zeleni cvijet”, u kojoj se ocjenjuju najuređenija mjesta kontinentalne Hrvatske, nagrada za najljepši balkon privatne kuće pripala je Sonji Lipovac iz Tršća u Gorskom kotaru.

Uz ukupnog turističkog prvaka grada Raba, priznajem “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku” nagrađena su brojna turistička odredišta, tvrtke i pojedinci. Ni ta akcija, međutim, nije zaobišla Opatiju, koja je osvojila drugo mjesto među najboljim turističkim destinacijama s 5000 do 10.000 turističkih ležaja. Grad Krk osvojio je prvo mjesto u kategoriji najboljih turističkih mjesta na Jadranu s više od 10.000 ležajeva, dok je Općina Fužine osvojila prvo mjesto u kategoriji najboljih turističkih mjesta kontinentalne Hrvatske. Posebno priznanje za višegodišnju kvalitetu dobila je Marina Punat, Punat (Marina Punat d.o.o.), dok je Posebno priznanje za najbolju marinu s više od 450 vezova u moru dobila ACI marina Cres, Cres (ACI d.d.). Čak nekoliko kvarnerskih hotela osvojilo je odlična mjesta u kategorijama za najbolje hotele Hrvatske. U kategoriji najboljih malih hotela Jadrana drugo mjesto osvojio je opatijski Hotel Mozart. Nadalje, u kategoriji najboljih hotela hrvatskog Jadrana s 4 zvjezdice prvo mjesto pripalo je Grand hotelu 4 opatijska cvijeta iz Opatije, dok je u kategoriji najboljih hotela hrvatskog Jadrana s 3 zvjezdice prvo mjesto zauzeo Hotel Valamar Koralj Romantic, Krk. U kategoriji “najplaže” hrvatskog Jadrana Odjel za zaštitu mora Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dodijelio je prvo mjesto za urbanu plažu Gradskom kupalištu Crikvenica. I na kraju, prvu nagradu u kategoriji “Mali hotelski wellness centar” osvojila je Villa Astra iz Lovrana (Historic Spa Hotel Villa Astra).