Kvarner newsletter / broj 46

Predstavljamo pobjednike
Rab, Opatija i Krk apsolutni prvaci hrvatskog turizma

Osim titule turističkog prvaka Hrvatske u 2011. godini koja je pripala gradu Rabu, istoimeni je otok dobio niz posebnih priznanja, a renomiranim su nagradama nagrađeni i gradovi Opatija i Krk kao najuređenija mjesta na Jadranu u kategoriji većih odnosnog manjih mjesta.

Prema priznanjima “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku” grad Rab proglašen je apsolutnim turističkim prvakom Hrvatske u 2011. godini, dok su gradovi Opatija i Krk nagrađeni “Plavim cvijetom” kao najuređenija mjesta uz obalu u kategorijama iznad 10.000 stanovnika odnosno mjesta gdje živi od 3000 do 10.000 stanovnika.

Tituli ovogodišnjeg turističkog prvaka prethodila su tri posebna priznanja gradu Rabu – za najbolju plažu (Lopar), najbolji suvenir (set suvenira od školjaka Art studija Patrikana Rab) te za najbolje turističko događanje, poznatu manifestaciju Rapsku fjeru. Tko imalo poznaje turističku ponudu grada, odnosno cijeloga otoka Raba, tko je dobro upoznat s otočkom tradicijom, poviješću, ali i brojnim suvremenim i jedinstvenim sadržajima neće ga začuditi spomenuta priznanja. Naime, to odredište turiste privlači već 120 godina, odlikuje se lijepom prirodom, prekrasnim plažama te bogatim kulturnim naslijeđem u koje se ubraja i ove godine nagrađena manifestacija Rapska fjera. Destinacija je to i kvalitetnih hotela i drugih oblika smještaja, umjerene klime, dugih šetnica te iznimno ljubaznih domaćina.

Opatija, jedno od najpoznatijih turističkih središta na Jadranu, i ove je godine, zahvaljujući sustavnom trudu turističkih djelatnika, kao i mnogo puta tijekom duge turističke povijesti, proglašena najuređenijim većim gradom priobalne Hrvatske. Dokaz je to da Opatija i dalje s razlogom slovi kao jedna od najelegantnijih destinacija u Hrvatskoj. Građena na prijelazu XIX. u XX. stoljeće, Opatija je do danas zahvaljujući njegovanim parkovima, cvjetnim nasadima i poznatim obalnim šetalištem uređenim prije stotinu godina zadržala istančan sklad s prirodom, poviješću i kulturom.

Turističkom renomeu Opatije velik doprinos daje mreža vrhunskih hotelskih, restorana, wellness sadržaja i kongresnih kapaciteta.

Vrijednim priznanjem okitio se i grad Krk, koji je domaća turistička struka proglasila najuređenijim manjim gradom na obali. Otok je poznat po maslinicima i odličnom vinu, a grad je bogata riznica kulture, povijesti, ali i modernih turističkih sadržaja koji jamče ugodan i sadržajan odmor.